Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2005

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005 (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ


ΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

1908 – 2005

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

Το τέλος των Βαλκανικών πολέμων (1912-1913), τερμάτισε προσωρινά τον ελληνοβουλγαρικό ανταγωνισμό για την Μακεδονία. Η συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, όρισε ότι οι περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που κατέλαβαν οι στρατοί των εμπολέμων, Ελλάδος, Σερβίας, Βουλγαρίας, προσαρτώνται στα αντίστοιχα κράτη. Πρέπει να σημειωθεί έδώ ότι με βάση την συνθήκη αυτή, ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΣΘΗΚΕ η Μακεδονία, Τουρκικά βιλαέτια μοιράσθηκαν, τότε.

Και αυτό μας αρκούσε και κάλυπτε ότι τελικά είχαμε κερδίσει με θυσίες και αίμα.

Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Το ξέσπασμα του Β΄ΠΠ, ενεργοποίησε όλα τα μειονοτικά προβλήματα, στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και το Μακεδονικό για τα Βαλκάνια.
Οι Γερμανοί, ξέροντας τι ακριβώς επεδίωκαν η Σερβία και η Βουλγαρία, προσπάθησαν να τους προσεταιρισθούν.
Την στιγμή που ο ελληνικός στρατός, ανυποψίαστος, απέκρουε την εαρινή επίθεση των Ιταλών, στα αλβανικά βουνά, οι γερμανοβουλγαρικές συνενοήσεις, για την για την ‘’Μακεδονία του Αιγαίου’’ και την Θράκη, είχαν ολοκληρωθεί και στις 18 Απριλίου του 1941 ο βουλγαρικός στρατός περνά τα σύνορα και καταλαμβάνει την Μακεδονική περιοχή από ποτ. Στρυμώνα έως ποτ. Νέστο καθώς και όλη την Δυτική Θράκη, πλην του Νομού Έβρου, που την είχαν οι Γερμανοί.


Η Γιουγκοσλαβία, μπαίνει στο παιχνίδι των μακεδονικών διεκδικήσεων, στα τέλη του 1943 και να πως.

Τα βουλγαρικά στρατιωτικά τμήματα, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Μεγάλης Βουλγαρίας της συνθήκης του Αγ. Σταεφάνου(που δεν υλοποιήθηκε ποτέ), μπαίνουν, στο κομμάτι της Μακεδονίας, που το 1913, δόθηκε στη Σερβία, όπως είπαμε πριν. Το προπολεμικό λοιπόν φιλοβουλγαρικό υπόστρωμα του πληθυσμού της περιοχής, εκδηλώθηκε ανοικτά υπέρ της Βουλγαρίας, μάλιστα, η τοπική κομματική οργάνωση του κουμουνιστικού κόμματος της Γιουγκοσλαβίας, αποσκίρτησε από το κεντρικό κόμμα και εντάχθηκε με απόφασή του στο ΚΚ Βουλγαρίας. Ήταν η σταγόνα στο ποτήρι του Τίτο, που ξεχείλησε.
Τον Αυγουστο του 1941, απαίτεισε από τον Στάλιν, και το πέτυχε, να δώσει την ευθύνη χειρισμού του ‘’Μακεδονικού’, από την Βουλγαρία που την είχε δώσει από την εποχή του Μεσοπολέμου, στην Γιουγκοσλαβία και να την βάλει σε νέα βάση που προέβλεπε ‘’μακεδονική’’ εθνική ταυτότητα για τους σλαβόφωνους πληθυσμούς και των τριών περιοχών (Ελλάδος, Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας) της Μακεδονίας και την ίδρυση μακεδονικού κράτους στα πλαίσια της μεταπολεμικής Γιουγκοσλαβίας (ας το προσέξουμε αυτό το σημείο, έχει τις ουρές του μέχρι σήμερα και όχι μόνο….).
Ο κύριος μοχλός υλοποίησης όλων αυτών, ήταν ο απεσταλμένος στην Ελλάδα, τον Ιούνιο-Ιούλιο 1943 και δεξί χέρι του Τίτο, Τέμπο, ο οποίος με επανειλλημένες συναντήσεις με την ηγεσία του ΚΚΕ και του ΕΛΑΣ, στο Τσοτύλι, ανέπτυξε τις θέσεις του σχεδίου για μια μεταπολεμική νέα κοινωνική και πολιτική κατάσταση στα πλαίσια μιας βαλκανικής ομοσπονδίας, με προϋπόθεση την ελευθερία μετακίνησης των Γιουγκοσλάβων καθοδηγητών, από την παραμεθόριο και την ελεύθερη διεξαγωγή προπαγάνδας περί ‘’μακεδονικού΄΄ έθνους και ‘’μακεδονικής’’ γλώσσας. Έκρυβε από τις συνομιλίες του,

Την μέγιστη επιδίωξη της Γιουγκοσλαβίας, για δημιουργία ενός μεγάλου μακεδονικού κράτους που ταυτιζόταν, περίπου με τα όρια της Βουλγαρίας του Αγ. Στεφάνου, με την μόνη διαφορά ότι τα όρια αυτά μεταβαπτιζόταν σε ΄΄ιστορικο-εθνολογικά σύνορα΄΄ του ΄΄μακεδονικού έθνους΄΄, αλλά και

Την ελάχιστη επιδίωξη, την προσάρτηση των γειτονικών, προς την Γιουγκοσλαβία, νομών της ελληνικής Μακεδονίας, μαζί όμως με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που ήταν αναγκαίο, για στρατηγικούς λόγους, στην Γιουγκοσλαβία.

Το ΚΚΕ κατά βάση απέρριψε τις προτάσεις του Τέμπο, δέχθηκε όμως την συνεργασία των αντίστοιχων ανταρτικών ομάδων στις περιοχές του ΕΛΑΣ και την σύσταση κοινών ελληνογιουγκοσλαβικών αποσπασμάτων που θα κινούνταν και από τις δύο πλευρές των συνόρων, στην περιοχή της Μακεδονίας, με σκοπό να προσεταιρισθούν τους Σλαβομακεδόνες της Ελλάδος και τους Έλληνες της Γιουγκοσλαβίας.

Τι έγινε από όλα αυτά;

Με απόφαση του Μακεδονικού γραφείου του ΚΚΕ, μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 1943, ιδρύθηκε το Σλαβομακεδονικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΣΝΟΦ), στους νομούς Καστοριάς και Φλωρίνης, με κύρια επιδίωξη, των προσεταιρισμό των σλαβόφωνων και εξουδετέρωση των οργάνων της βουλγαρικής προπαγάνδας αλλά και όλων εκείνων (γραικομάνους τους αποκαλούσαν), που παρέμειναν πιστοί στην ελληνική ιδέα. Όσο περνούσε ο χρόνος, η ιδεολογική γραμμή που εφάρμοσε το ΣΝΟΦ, ήταν ότι αποτελούσε τον διάδοχο του ΕΜΕΟ και διατυμπάνιζε ότι το 1944 θα είναι το ΄΄δεύτερο Ίλιντεν΄΄, αλλάζοντας το σύνθημα για την συνένωση της διαιρεμένης μακεδονίας, σε σύνθημα για την ίδρυση Μακεδονικής Δημοκρατίας.

Τι είχες Γιάννη ; Τι είχα πάντα. Ξανά γυρνάμε στα 1893 και στα 1903!!

Στερνή μου γνώση να σ΄είχα πρώτη….. και ότι άλλο ο θυμόσοφος λαός έχει πει για την βλακεία και την αγαθοσύνη, όσων έχουν την ευθύνη εθνικών θεμάτων και δεν ξέρουν να τα εξασφαλίζουν.

ΣΒΑΡΝΟΥΤ
(ρωσσική λέξη, που σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται, τραβήξτε το χαλί κάτω από τα πόδια κάποιου….).

Με σημειώσεις πάνω σε ένα πρόχειρο χαρτί στη ντάτσα του Στάλιν στην Μόσχα, κατά την συνάντησή του με τον Τσώρτσιλ, στις 9/10/1945, λύθηκαν τα προβλήματα της Βαλκανικής και μέσα σε αυτά και το Μακεδονικό.

Επιρροή στην Ελλάδα 90/10 υπέρ της Αγγλίας.

Επιρροή στη Βουλγαρία 75/25 υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης.

Επιρροή στη Γιουγκοσλαβία 50/50.

Έτσι εξηγείται γιατί τα σοβιετικά στρατεύματα του στρατηγού Τολπούχιν, δεν πέρασαν την ελληνοβουλγαρική μεθόριο, γιατί ο ΄΄συμμαχικός΄΄, κατά το ΚΚΕ, βουλγαρικός στρατός εγκατέλειπε τα παράλια του Αιγαίου, για Τρίτη φορά μέσα στα τελευταά 32 χρόνα και γιατί στη δυτική Μακεδονία, οι ΄΄μακεδονικές΄΄ ταξιαρχίες του Τίτο άλλαζαν κατεύθυνση κινήσεως και αντί να προελάσουν κατά της Θεσσαλονίκης, καταδίωξαν τον υποχωρούντα Γερμανικό στρατό, προς Βορρά. ΣΒΑΡΝΟΥΤ !!

ΣΗΜΕΡΑ

1990 - 2005

Διαλύεται η παλιά μας Ομόσπονδος Γιουγκοσλαβία, οι επιμέρους δημοκρατίες του Τίτο, διατυπώνουν το αίτημα για ανεξαρτητοποίση, μεταξύ αυτών και η ΄΄Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας΄΄, της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο.

Επίκαιρο και πάλι το Μακεδονικό ζήτημα. Αναβιώνει ο εθνικισμός.

Τον Νοέμβριο του 1990 γίνονται στα Σκόπια, οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές και τον Σεπτέμβριο του 1991 γίνεται δημοψήφισμα.

Αποτελέσματα των δύο αυτών γεγονότων:

Πρώτο κόμμα (37 έδρες επί συνόλου 120), βγαίνει το ακραίο εθνικιστικό κόμμα VMRO (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση - ΕΜΕΟ )!

Αλλάζει η ονομασία από Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σε Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Τον Νοέμβριο του 1991, τίθεται σε ισχύ το νέο σύνταγμα του νεοσύστατου κράτους, στο προοίμιο του οποίου διαβάζουμε:

΄΄τον δίκαιο και σταθερό πόθο για τη ενοποίηση όλου του μακεδονικού λαού. Το αγωνιζόμενο Πεδεμόντιο της Μακεδονίας έχει με πάθος διακηρύξει ότι θα προσφέρει κάθε βοήθεια και δεν θα φησθεί θυσιών για την απελευθέρωση και των δύο άλλων τμημάτων του έθνους μας για την τελειωτική ένωση ολόκληρου του μακεδονικού λαού΄΄.

Ότι γράφει στο προοίμιο του συντάγματος, εμπεριέχει σαφείς αλυτρωτικούς και επεκτατικούς στόχους, περιλαμβάνεται στη Διακήρυξη της Δημοκρατίας του Κρουσόβου-Ίλιντεν (στα 1903) και στο Μανιφέστο της Αντιφασιστικής Εθνοσυνέλευσης για την απελευθέρωση του λαού της Μακεδονίας, το περιβόητο ASNOM, που έγινε στις 2/8/1944.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1992

Ο τότε πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο αποφασίζει ότι το νέο κράτος, στα βόρεια σύνορα της χώρας, δεν μπορεί να ονομάζεται Μακεδονία, ή να περιλαμβάνεται στην ονομασία του παράγωγο του όρου Μακεδονία.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1993

Οι διαμεσολαβητές του ΟΗΕ, Βανς και Όουεν καταθέτουν την πρότασή τους για υιοθέτηση του ονόματος NOVA MAKEDONIJA. Απορρίπτεται από την Αθήνα. Ο ΟΗΕ αποφασίζει την καθιέρωση του όρου Πρώην Γιουγκοσλαυική Δημοκρατία των Σκοπίων (ΠΓΔΣ, FYROM), για τις διεθνείς της σχέσεις και συναλαγές ενώ για το εσωτερικό μπορεί να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1995

Υπογράφεται, στη Νέα Υόρκη, η ενδιάμεση Συμφωνία, με την οποία προβλέπεται η αλλαγή της σημαίας (αφαίρεση του ήλιου της Βεργίας από αυτήν) και από μέρους της Ελλάδος, η άρση του εμπάργκο.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2003

Η ονομασία των Σκοπίων,επανέρχεται στο προσκήνιο. Η κυβέρνηση του Κ.Σημίτη καταθέτει πρόταση για το όνομα GORNA MAKEDONIJA. Τα Σκόπια απορρίπτουν την νέα πρόταση και επιμένουν στην διπλή ονομασία.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2004

Στις 4 του μήνα, αμέσως μετά την νίκη του ο Πρόεδρος Μπους, αναγνωρίζει την ΠΓΔΣ, με το συνταγματικό της όνομα, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ !!

Μέσα στο ίδιο μήνα η Πολωνία, κάνει το ίδιο !! Είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που συντάσσεται ανοικτά τουλάχιστον με τις ΗΠΑ.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2005

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μ.Νίμιτς, καταθέτει την ονομασία για την ΠΓΔΣ, REPUBLICA MAKEDONIJA – SKOPJIE. Η πρόταση απορρίπτεται [ (;) Το ερωτηματικό μπαίνει γιατί λέγεται ότι η Αθήνα το δέχθηκε μυστικά] από την Αθήνα ενώ γίνεται δεκτή από την ΠΓΔΣ.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2005

Παρασκευη 07 0900 Οκτωβρίου 2005 ΕΜΤ ΗΠΑ.
Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μ.Νίμιτς, καταθέτει, νέο πακέτο προτάσεων, στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδος στον ΟΗΕ, κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη. Ο φάκελλος, επιστρέφεται ως ουδέποτε γινόμενος αποδεκτός από την ελληνική πλευρά, το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ 16-10-2005 ΚΑΙ ΜΕΤΑ

> Το εάν η Ελλάδα θα εφαρμόση στη πράξη αυτά που πρόσφατα ο κ.Κ.Καραμανλής διακήρυξε ότι δηλαδή, η Ελλάδα θα εμποδίσει κράτος με το όνομα ΄΄Μακεδονία΄΄ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά και να τεθεί σε τροχιά ένταξης στην Ε.Ε.

> Το τι θα πει ο κ Κ.Καραμανλής στις 28-10-2005, στον επίσημο εορτασμό της επετείου, στην Θεσσαλονίκη.

> Το τι θα πει ο κ Κ.Καραμανλής στις 31-10-2005, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την εξωτερική πολιτική (ας σημειωθεί ότι το ζήτησε ο ίδιος).

> Στο τι θα κάνει στις 9-11-2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με το αν η ΠΓΔΣ πληροί τα κριτήρια για να λάβει το καθεστώς της ΄΄υπό ένταξη χώρας΄΄.

> Στο τι θα κάνει η Ελλάδα, για το παραπάνω θέμα (το και ουσιαστικότερο), μια που έχει την δυνατότητα – από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 – να αντιταχθεί στη συμμετοχή στην ένταξη της γειτονικής χώρας, σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό, με οποιοδήποτε άλλο όνομα, εκτός από το όνομα ΠΓΔΣ. (Συμπληρώνω)… και μετά από την δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS που δημοσιεύθηκε στον τύπο την 15/10/2005, ότι το 52% των ερωτηθέντων, αξιολογεί ως αρνητικούς τους χειρισμούς της κυβερνήσεως στο θέμα των Σκοπίων και το 49,3% θεωρεί ότι μπαίνουμε ξανά σε περιπέτειες σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα,

> Στο τι θα κάνει η Ουάσιγκτον, για το Κοσσυφοπέδιον. Θα πάει στην ντε γιουρε ανεξαρτητοποίηση του;

> Τι θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2006, όταν το Μαυροβούνιο θα αποσχισθεί από την Σερβία;

> Τι θα κάνουν οι πάνω από 2 εκατομμύρια Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου; Θα διεκδικήσουν ότι και οι 600.000 περίπου χιλιάδες Μαυροβούνιοι, την απόσχισή τους από τη Σερβία;

> Τι θα κάνουν οι Αλβανοί της δυτικής πλευράς της ΠΓΔΣ αλλά και οι εθνικιστές του VMRO των Σκοπίων, θα ξαναρχίσουν τα αιματηρά επεισόδια και οι σκοτωμοί;

> Στο αν θα αντέξουν οι νεοπαγείς των Σκοπίων την μετάλλαξη της ψεύτικης ΄΄μακεδονικότητάς΄΄ τους, σε δικοινοτική ομοσπονδία, στην οποία, αυτοί οι ΄΄Μακεδόνες΄΄ με το σύνθημα της ΄΄Μεγάλης Μακεδονίας΄΄, θα πρέπει να συμβιώσουν με τους Αλβανούς ισότιμους εταίρους, ή ακόμη χειρότερα, θα αντέξουν να δούν το ΒΔ κομμάτι της ΄΄Μακεδονίας τους΄΄, να ενώνεται με την Αλβανία ή με την Βουλγαρία;

> Στο αν υποχρεωθούν τα Σκόπια, να διαπραγματευθούν, σοβαρά ένα σύνθετο όνομα.
Πιστεύουμε ότι θα υποχρεωθούν να το κάνουν, μόνο εάν πεισθούν ότι ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

ΘΑ ΔΟΥΜΕ …….