Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2005

ΜΕ ΠΟΝΟ ΨΥΧΗΣ

‘’Επειδή το έθνος αισθάνεται πως πρέπει να ενωθεί για να ζήσει όπως του ταιριάζει, ο μικροπολιτικός του Ελλαδικού κράτους δεν τολμά να του αντείπει και κάνει πως προσπαθεί να μεγαλώσει το κράτος, δηλαδή κάνει πως κάνει εθνική πολιτική. Όμως άλλο από ευχές απλές, από ευσεβείς πόθους, από λόγια παχειά και από σπασμωδικά κινήματα (όταν παραφουσκώνει το ρέμα) δεν έκανε ποτέ ο μικροπολιτικός. Ποτέ του δεν έκανε ούτε καν σχέδιο εξωτερικής πολιτικής, ούτε σύμφωνο, ούτε ασύμφωνο με τις ανάγκες ή τους πόθους του Έθνους. Και αν λέει πως έχει σχέδιο εξωτερικής πολιτικής, μην τον πιστεύετε, σας γελά, είναι ψέματα. Ούτε καν στοχάστηκε ποτέ να κάνει τέτοιο σχέδιο. Ούτε συλλογίστηκε ποτέ αυτό το ζήτημα περισσότερο από πέντε λεπτά κάθε έξι μήνες ή όταν τύχει μεγάλη σφίξη. Ούτε ξέρει τίποτα για τις ανάγκες του έθνους. Ούτε καν την γεωγραφία των Ελληνικών τόπων ξέρει. Ούτε θέλησε ποτέ να την μάθει. Κι όταν του είπαν πως δεν κάνει τίποτε, οχυρώθηκε πίσω από την αχρηματία του κράτους και τις σοφές συμβουλές των μεγάλων της γης. Και για να γελάσει καλύτερα το έθνος, στολίστηκε με όλη του τη σοβαρότητα, το μυστικισμό και την "εμβρίθεια", που του ταιριάζει τόσο άσχημα, και είπε υποκριτικά με τεχνητή ανυπομονησία: "Για όνομα Θεού, μην τύχει και κουνηθήτε. Ούτε να αναφέρετε καν τέτοια ζητήματα. Μπορείτε με μια απροσεξία σας να καταστρέψετε το παν". Και το παν αυτό είναι ένα παν μέγιστο μηδενικό. ‘’
(Άρθρο με τίτλο ‘’Στρατός και άλλα’’ του Ίωνος Δραγούμης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Νουμάς" τον Οκτώβριο του 1909.)

Βέβαια την εποχή που γραφόταν το άρθρο, η αγωνία ήταν πώς θα εξελιχθεί ο Μακεδονικός Αγώνας, και κάτω από αυτό το πρίσμα γράφτηκε και πιστεύω ότι γίνεται εύκολα κατανοητό.
Αν όμως το διαβάσουμε, ανεπηρέαστοι από τα τότε γεγονότα, δεν νομίζετε ότι βρίσκει κανείς πολλές ομοιότητες, μετά από 96 χρόνια, με το σήμερα;

Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό.

Ξέρω ότι είναι ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ!!

2 Comments:

At Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2005 5:01:00 π.μ., Blogger Πολιορκητής said...

...ή απλά η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αν δεν το έχεις ψάξει, που δεν το φαντάζομαι, διάβασε για τον πόλεμο του 1897. Εκεί να δεις ομοιότητες!

 
At Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2005 10:57:00 π.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ πολιορκητή.

 

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home