Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005

CONTESTED TERRITORIES

(Σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει ΄΄διαφιλονικούμενες περιοχές΄΄)


Ο κ. Τσαρλς Ρις, είναι ο καινούργιος πρέσβης των ΗΠΑ, στην Ελλάδα.
Γύρω στον Μάϊο 2005, αν θυμάμαι καλά, τον κάλεσε το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (iaa.gr), να κάνει μια εισήγηση σε σεμινάριο που οργάνωνε το ΙΑΑ, με θέμα ΄΄Σχέσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
Σε μία από τις πολλές ερωτήσεις που απάντησε, σε ότι έχει σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι ΄΄τα συμφέροντα που έχουν επενδυθεί (invested interest) και στους δύο στρατούς, της Ελλάδος και της Τουρκίας, συντηρούν την κρίση πάνω σε διαφιλονικούμενες περιοχές (contested territories)’’ !!

Σκέφτομαι εγώ τώρα, τι λέει ο έμπορος;

Φαντάσου και να μην αγοράζαμε και από το δικό του σούπερ μάρκετ συνέχεια και μείς και οι ΄΄κουμπάροι΄΄ δηλαδή τί θα έλεγε!!

Είναι λοιπόν contested territories, τα ΙΜΙΑ!

Είναι λοιπόν contested territories, η αιτία πολέμου (casus belli), που στις 25 Οκτωβρίου 2005, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, της Τουρκίας, διατήρησε στο νέο τουρκικό αμυντικό δόγμα !

Είναι λοιπόν contested territories, η αμφισβήτηση, του τίτλου, της νομικής υπόστασης, του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Οικουμενικού Πατριάρχου, όπως – στην 9η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Πόλη, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου – διακήρυξε ο αντιπρόεδρος του κυβερνόντος, την Τουρκία, κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης κος Σαμπάν Ντισλί !
(ας έχουμε κατά νου, ότι ο τίτλος ΄΄Οικουμενικός΄,΄ φέρεται από τον εκάστοτε Πατριάρχη από τον 6ο μ.χ αιώνα).

Είναι λοιπόν contested territories, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η παροχή αδείας από την τουρκική πλευρά, για την επαναλειτουργία της, όταν μάλιστα έχει δεσμευθεί γι΄αυτό και ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ!

Από την άλλη, ο κουμπάρος, φαγώθηκε να πάει επίσκεψη, μας το΄κρυβε τόσο καιρό και χθές, μας είπε ΄΄λέω να πάω κατά τα τέλη Νοεμβρίου 2005΄΄.

Τι τη θέλεις βρε κουμπάρε την επίσκεψη;

Να πείτε τι;

Αφού ξέρεις ότι ο κουμπάρος σου, δεν μπορεί να πεί (ίσως και να μη θέλει), κάτι διαφορετικό από αυτά που είπε το Τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Τι, θα του πεις, για το casus belli ; Δεν το νομίζω !

Δε κάθεσαι εδώ να δούμε τι θα κάνουμε με τα άλλα θέματα (Κοσσυφοπέδιο, ΠΓΔΜ, Αλβανία – που θέλει πίσω την ΄΄Τσαμουριά της΄΄ - για τις ΄΄ΜΠΟΥΡΔΕΣ’’),

Γαμώτο μου!!

Αλλά αν τελικά πάς, (ποιος είμαι εγώ για να μ΄ακούσεις),

Πρόσεχε κουμπάρε! Τον κουμπάρο.

Κλείνω - για να μην τσατιστώ περισσότερο - με τις ΄΄εικασίες΄΄ του καθηγητού κ. Ι.Μ.Κονιδάρη (Καθημερινή 24-10-2005)

΄΄…. Φοβούμαι να εικάσω ότι, απέναντι σε αυτή την πολιτική, η χώρα μας δεν έχει μια συγκροτημένη και διακομματικά συμφωνημένη εθνική πολιτική να αντιτάξει΄΄.

ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ κύριε ΚΑΘΗΓΗΤΑ, ειδικά, μετά και τον τελευταίο ΄΄τσαμπουκά΄΄ των γκρίζων λύκων στο Φανάρι.