Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2005

ΒΙΒΛΙΟ-ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Έχω αρχίσει να διαβάζω το βιβίο της κας Ελευθερίας Μαντά,
‘’Οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες της Ηπείρου (1923-2000)’’.

Όσο προχοράω, τόσο το ευχαριστιέμαι, σα μικρό παιδί.

Γράφει στο πρόλογο:

’ Το ζητούμενο είναι ο αναγνώστης απλώς να ολοκληρώσει την εικόνα που σχημάτισε γύρω από ένα θέμα που, ενώ θεωρητικά είχε λήξει με το τέλος του πολέμου, στη πράξη επανήρθε στο προσκήν, βγαίνοντας από το λήθαργο μισού και πλέον αιώνα, λόγω βέβαια και τω ευρύτερων ανακατατάξεων και ανατροπών που εν τω μεταξύ έλαβαν χώρα στη Βαλκανική Χερσόνησο’’.

Αυτό το ζητούμενο είναι και η καρδιά του βιβλίου και όπως καταλήγει ο Κος Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο YALE των ΗΠΑ:

‘’ Το βιβλίο είναι ένα αντίδοτο στη μυωπία και στα αδιέξοδο της στρατευμένης ιστοριογραφίας (των αντιμαχόμενων παρατάξεων της δεκαετίας του ΄40 – τόσο της δεξιάς όσο και της αριστερής εκδοχής της ) και θυμίζει τη σημασία της σοβαρής ιστορικής έρευνας. Η συγγραφέας κατάφερε να προσεγγίσει ένα σύνθετο και ευαίσθητο θέμα με προσοχή, συστηματικότητα και με χαμηλούς τόνους. Το βιβλίο – συνεχίζει ο Κος καθηγητής – αξίζει να διαβασθεί από όσους ενδιαφερόνται να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη αντίληψη της πρόσφατης ελληνικής ιστοράς’’.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Κα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΝΤΑ

2 Comments:

At Τρίτη, Αυγούστου 24, 2010 5:01:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

καλα διαβασετο ολο κανε και μια βολτα στις περιοχες και ρωτα να μαθεις την αλιθινη ιστορια οπως την εζησαν οι ανθροποι της πειοχης και 8α καταλαβεις οτι αυτα ειναι προπαγανδα.........απο ποτε ειναι και αθοχθονες οι αλβανοι στην Ελλαδα κ δεν το ξεραμε για να το μα8ουμαι μετα πο μισο αιωνα???? ποιοι ειναι αυτοι π κατα σφαγιαστηκαν??? αυτοι π προλαβαν να ενημεροθουν απο τους ιταλογερμανους και φηγαν πριν φηγουν οι ιδιοι??.... η μηπως πρεπει να τους απστρεψουμε τις περιουσιες που τους ειχαν χαρισει οι τουρκοι για να διοικουν κ να κανουν κουμαντο για παρτητους!!???
την ιστορια την ξερει ο κοσμος κ αν δεν την ξερει δεν περιμενει προπαγανδες!!!

 
At Τετάρτη, Αυγούστου 25, 2010 11:37:00 π.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

Μα αυτό λέει το βιβλίο, όσα λες και συ. Αυτόχθονες οι Αλβανοί στην Ελλάδα; Ποιός το είπε; Νομίζω ότι συμφωνούμε

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home