Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2006

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

‘’ Κι΄αν πεθάνωμεν, πεθαίνομεν δια την πατρίδα μας, δια την θρησκείαν μας…. Αυτός ο θάνατος είναι γλυκός…κανένας δεν είναι αθάνατος..’’
Μακρυγιάννης.

ΜΗΝΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

1-1-1822

Η Α΄Εθνική Συνέλευση των επαναστατημένων Ελλήνων κηρύσσει στην επίδαυρο την πολιτική ύπαρξη και ανεξαρτησία της Ελλάδος και ψηφίζει το Πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα, γνωστό ως ‘’Προσωρνό Πολίτευμα’’ ή ‘’ Νόμος της επιδαύρου’’.

5-1-1913

Ο Ελληνικός Στόλος, υπό τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτης, που επιβαίνει στο θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, καταναυμαχεί το Τούρκικο, κοντά στη Λήμνο, σταθεροποιώντας την κυριαρχία του στο Αιγαίο.

6-1-1449

Στέφεται στο Μυστρά, ως Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, που είναι και ο τελευταίος Αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατοράς.

6-1-1828

Με απόφαση της Εθνικής Συνελεύσεως της Τροιζίνας, φθάνει στο Ναύπλιο ο Καποδίστριας, με αγγλικό πολεμικό πλοίο, ως πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας. Το αγγλικό πλοίο συνοδευόταν από ένα γαλλικό και ένα ρωσικό.

10-1-1941

Η Ι (πρώτη) Μεραρχία Πεζικού, μετά από σφοδρό και ηρωϊκό αγώνα, καταλαμβάνει την Κλεισούρα, στη Βορείου Ηπείρου,. Οι Ιταλοί έδιναν μεγάλη σημασία στον συγκοινωνιακό αυτόν κόμβο και έκαναν σοβαρές προσπάθειες για τη διατήρηση του.

14-1-1913

Το ανώτατο Συμβούλιο της Συνδιασκέψεως Ειρήνης, στο Παρίσι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Γαλλίας Κλεμανσώ και τη παρουσία του Ιταλού πρωθυπουργού Νίτι και του Ελευθερίου Βενιζέλου, αποδέχεται το σύμφωνο Τιτόνι – Βενιζέλου, σύμφωνα με το οποίο η Βόρεια Ήπειρος παραχωρείται στην Ελλάδα. Η δημοσίευση της αοφάσεως, όμως, αναβάλλεται μέχρι την επίλυση του Αδριατικού προβλήματος μεταξύ Ιταλίας και Γιουγκοσλαβίας.

14-1-1878

Οι Κρήτες υψώνουν τη Σημαία της Επαναστάσεως στο χωριό Σερβιλί Αλικιανού των Χανίων και ζητούν την ένωση του νησιού με την μητέρα Ελλάδα.

17-1-1822

Επαναστατικά σώματα Κρητών, υπό τους οπλαρχηγούς Γ. Δεληγιαννάκη, Μελιδόνη, Μανουσέλη, Πουλογεωργάκη, Μαυροθαλασσίτη και άλλους, καταλαμβάνουν τη Μονή Αρκαδίου. Στη μάχη που έγινε, σκοτώθηκε ο αρχηγός των οθωμανικών τμημάτων Γεντίμ Αλής.

25-1-1822

Θάνατος του Αλή Πασά.

Στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων, δολοφονείται ο Αλή Πασάς από ανθρώπους της Πύλης. Το γεγονός ήτανδυσμενές για την επανάσταση, γιατί αποδεσμεύτηκαν τούρκικες δυνάμεις, που πολιορκούσαν τα Ιωάννινα και χρησιμοποιήθηκαν για την καταστολή των εξεγέρσεων των Ελλήνων, σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

29-1-1897

Στη Γενική Συνέλευση των Κρητών, στο Τζερμιάδο, της επαρχίας Λασιθίου, κηρύσσεται η ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα. Επίσης την προηγούμενη μέρα ο λαός της Σητείας και της Ιεράπετρας Λασιθίου, είχε ζητήσει με ψήφισμά του την ένωση.

29-1-1941

Το 14ο Σύνταγμα Πεζικού της V (πέμπτης) Μεραρχίας Κρητών, καταλαμβάνει, μετά από σκληρό αγώνα, το ύψωμα 1733 (Τρεμπεσίνας), όπου δέχεται άμεση αντεπίθεση των Ιταλών, που αποκρούει με πολλές απώλειες για αυτούς. Στην συνέχεια επιτίθεται άμεσα και μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας καταλαμβάνει και το ύψωμα 1923 (Τρεμπεσίνας).

30-1-1833

Άφιξη του Βασιλέα Όθωνα.

Η αγγλική φρεγάτα ΜΑΔΑΓΚΑΣΚΑΡΗ που μετέφερε τον νεαρό Βασιλιά, αγκυροβολεί στο λιμάνι του Ναυπλίου. Η αποβίβαση έχει ορισθεί να γίνει στις 6-2-1833, για να υπάρξει χρόνος για τις κατάλληλες προετοιμασίες.

1 Comments:

At Πέμπτη, Ιανουαρίου 25, 2007 8:20:00 π.μ., Blogger Greg said...

Ευχαριστούμε!

Ο Λιάκος και η Κουλούρη θα σου πούν βέβαια ότι δεν είσαι ιστορικός....

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home