Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2006

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

‘’ Μητρός τε και Πατρός και των άλλων προγόνων απάντων, τιμιώτερον εστί η Πατρίς.’’
Πλάτων

ΜΗΝΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

360 μ.χ
15 Φεβρουαρίου

Εγκαινιάζεται στην Κωνσταντινούπολη ο πρώτος ναός της Σοφίας του Θεού (η Αγία Σοφία). Η ανέγερσή του είχε αρχίσει από τον Μ. Κωνσταντίνο και τελείωσε από τον γιό του Κωνστάντιο. Από τον άμβωνα του ναού, μίλησαν ο Γρηγόριος Νανζιανζηνός και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

871 μ.χ
2 Φεβρουαρίου
Ισχυρός βυζαντινός στόλος, υπό τον Νικήτα Ωορύφα καταλαμβάνει το Μπάρι και εκδιώκει τους Άραβες από την Ν. Ιταλία.

1821
16 Φεβρουαρίου

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, στο Κισνόβιο, την πρωτεύουσα της Βεσσαραβίας, παίρνει την απόφαση για την οριστική κήρυξη της Ελληνικής επαναστάσεως, όπως είχε προσχεδιασθεί από την Φιλική Εταιρεία.

24 Φεβρουαρίου
Από το Γενικό στρατόπεδο της πόλεως Ιάσιο της Μολδαβίας, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφορεί την περίφημη προκήτυξή του, ‘’ Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος’’ και καλεί τους υπόδουλους σε απελευθερωτική επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ταυτόχρονα κυρήσσει στη ίδια πόλη την έναρξη της επαναστάσεως,σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της Φιλικής Εταιρείας, αναφωνώντας ‘’Η ώρα ήλθεν ώ άνδρες Έλληνες’’.

1823
3 Φεβρουαρίου
Ένοπλες ομάδες, από 5000 περίπου άντρες, συγκεντρώνονται στο δυτικό άκρο της Κρήτης, προσβάλλουν τους Τούρκους της περιοχής και καταστρέφουν τα χωριά τους. Οι Τούρκοι αναγκαζονται να κλειστούν στα φρούρια Καστέλλι Κισσάμου και Γραμβούσας, όπου τελικά αποδεκατίζονται από πανώλη.

1841
22 Φεβρουαρίου
Οι εξόριστοι στη Αθήνα Κρήτες Β.Χάλης, Γ.Κάμης, Εμμαν. Πεντέλαρος, Αναγν.Τσουδερός, Βασιλακογιώργης, Εμμαν. Δεκτάκης, οι αδελφοί Χαιρέτη και ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, φτάνουν στην Κρήτη, όπου, μετά από συνενόηση με Κρήτες οπλαρχηγούς, κηρύσσουν στην ΄Ασκυφο των Σφακίων, επανάσταση κατά των Τούρκων. Αφορμή της Επαναστάσεως ήταν η Συνθήκη του Λονδίνου (3/15 Ιουλίου 1840, με την οποία η Κρήτη επανερχόταν κάτω από την κυριαρχία του Σουλτάνου.

1878
19 Φεβρουαρίου
ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Υπογράφεται η Συνθήκη του Αγ. Στεφάνου (προάστιο της Κωταντινουπόλεως) μεταξύ Ρωσίας και Τουρκιας. Μ’ αυτή δημιουργόταν η ‘’Μεγάλη Βουλγαρία’’, η οποία περιελάμβανε τις ελληνικότατες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης σε βάρος της Ελλάδος και θα αποτελούσε ηγεμονία φόρου υποτελή στην Υψηλή Πύλη. Η συνθήκη αυτή, μετά την αντίδραση των άλλων Μεγάλων Δυνάμεων, ανατράπηκε τον ίδο χρόνο με την Συνθήκη του Βερολίνου.

1897
2 Φεβρουαρίου
Ο Συνταγματάρχης Τιμολέων Βάσσος, Αρχηγός Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος από 2000 άντρες, αποβιβάζεται στη Μονή Γωνιάς Κολυμπαρίου τω Χανίων, με εντολή να καταλάβει το νησί.

6 Φεβρουαρίου
Τμήματα το Εκστρατευτικού Σώματος, υπό τον Συνταγματάρχη Τιμολέωντα Βάσσο, σε συνεργασία με Κρήτες εθελοντές, καταλαμβάνουν το φρούριο Βουκολίων των Χανίων.

7 Φεβρουαρίου
Μετά την κατάληψη του φρουρίου Βουκολίων των Χανίων, ο αγώνας συνεχίσθηκε στην περιοχή Αγιάς και Λειβαδίων των Χανίων. Τμήμα, υπό τον Οπλαρχηγό Χατξημιχάλη Γιάνναρη, καταλαμβάνει την Αγιά και τους οχυρούς τουρκικούς στρατώνες Λειβαδίων.

1913
20 Φεβρουαρίου.
Ο Ελληνικός Στρατός, μετά την ευρεία υπερκέραση του οχυρού Μπιζανίου, περισφύγγει ασφυκτικά τα Ιωάννινα. Τη νύκτα ο Εσσάτ Πασάς, Διοικητής του Τουρκιού στρατού, στέλνει αξιωματικούς στο ελληνικό Στρατηγείο, που ήταν στη θέση Χάνι του Εμίν Αγά, (σήμερα στρατιωτικό μουσείο πολέμων 1912-1913), για να διαπραγματευθούν την παράδοση του φρουίου του Μπιζανίου και της πόλεως τω Ιωαννίνων.

21 Φεβρουαρίου. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Μετά από διαπραγματεύσεις αντιπροσώπων του Εσσάτ Πασά και του Ελληνικού στρατηγείου Ηπείρου, υπογράφεται συμφωνία, με την οποία παραδίδονται ‘άνευ όρων’’ στον ελληνικό Στρατό 1000 τούρκοι Αξιωματικοί, 32000 οπλίες και 108 πυροβόλα.

1914
17 Φεβρουαρίου.
Αρχίζει η αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από τη Βόρεια Ήπειρο, μετά την απόφαση των Μ.Δυνάμεων για παραχώρηση της περιοχής αυτής στην Αλβανία. Η προσωρινή κυβέρνηση που σχηματίσθηκε υπό τον Γεώργιο Χρηστάκη Ζωγράφο, μετά την εξέγερση των κατοίκων εναντόν της άδικης αυτής αποφάσεως τωμ Μ.Δυνάμεων, κηρύσσει, σε επίσημη τελετή, στο Αργρυρόκαστρο, την Αυτονομία της Βορείας Ηπείρου.

1915
21 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται σημαντική διαφωνία μεταξύ του Βασιλιά Κωνσταντίνου και του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, για το αν η Ελλάδα θα παραμείνη ουδέτερη η α θα προσχωρήσει στον πόλεμο στο πλετρό των Συμμάχων. Ο Βασιλιάς επιμένει στη ουδετερότητα της χώρας και ο Πρωθυπουργός παραιτείται αφού η πολιτική του δε επιδοκιμάζεται από τον Βασιλιά.

1941
15 Φεβρουρίου.
Τα 43 και 44 Συντάγματα Πεζικού της 5ης Μεραρχίας Κρητών, μετά από ορμητικές επιθέσεις και σκληρό αγώνα, συντίβουν την Ιταλική αντίσταση και καταλαμβάνουν την κορυφογραμμή, Αυχένας χωριού Μετζγκόριανης – υψ. Πούντα Νόρντ – υψ. 1260 – υψ. 1178 – χωρ. Μαριτσάϊ – χωρ. Άρτζα ντι Μέντζο, της περιοχής Τρεμπεσίνας.

1942
16 Φεβρουαρίου.
ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΣ.
Κυκλοφορεί η Ιδρυτική Προκήρυξη του Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ). Αποτέλεσε την ΄νοπλη έκφραση του ΕΑΜ. Συγκροτήθηκε σε κανονικό Στρατό, με πλήρη ιεραρχική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκε και σημαντικός αριθμός μονίμων στελεχών του Στρατεύματος με επικεφαλής το Στρτηγό Στέφανο Σαράφη, που έγινε και ο αρχηγός του ΕΛΑΣ.


1943
22 Φεβρουαρίου.
ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΣΕΑ.
Με σκοπό την απελευθέρωση της Μακεδονάς από τους Βουλγάρους, ιδρύεται στην Ανατολική Μακεδονά η Οργάνωση ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΟΣ (ΕΣΕΑ), με γενικό Αρχηγό τον έφεδρο Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού ΑΝΤΩΝΙΟ ΦΩΣΤΗΡΙΔΗ (Τσαούς Αντόν). Η οργάνωση ανέπτυξε επτά αρχηγεία στις ορεινές περιοχές της Ανατολ. Μακεδονάς και μέχρι την απελευθέρωση της χώρας, έδωσε πολλέ και σημαντικές μάχες κατά των βουλγαρικών δυνάμεων κατοχής.

27 Φεβρουαρίου.
Πέθανε ο Εθνικός Ποιητής Κωστής Παλαμάς. Την επομένη ‘εγινε η κηδεία του, που με την αυθόρμητη συμμετοχή χιλιάδων Αθηναίων μετατράπηκε σε μεγαλειώδη εκδήλωση Εθνικής Αντίστασης. Ο άλλος Εθνικός Ποιητής Άγγελος Σικελιανός απάγγειλε το γνωστό ποίημά του:

‘’ Ηχήστε οι Σάλπιγγες….. οι σημαίες οι φοβερές στης Λευτεριάς ξεδιπλωθείτε τον αέρα…’’
Το πλήθος αγνωόντας την παρουσά των κατοχικών στρατευμάτων, έψαλε τον Εθνικό Ύμνο.

1944
29 Φεβρουαρίου.
Με επέμβαση του Συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής, υπογράφεται, στη γέφυρα Πλάκα του ποταμού Αράχθου, συμφωνά για το τερματισμό των αντιθέσεων μεταξύ των μεγάλων Ομάδων ανταρτών της Εθνικής Αντιστάσεως.

1947
10 Φεβρουαρίου.
ΣΥΝΘΗΚΗ ΠΑΡΙΣΙΩΝ (ή των 21 Εθνών).
Υπογράφεται στο Παρ΄σι συνθήκη μεταξύ 21 Εθνών που πολέμησαν κατά του Άξονα και της Ρουμανάς, Βουλγαράς και Φιλανδάς που ήταν σύμμαχοι του Άξονα κατά τον Β’ ΠΠ. Σύμφωνα με τη συνθήκη που υπογράφθηκε:
1. Η Αλβανία γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2. Η Ιταλία παραχωρεί στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα και στην Αλβανία, τη νήσο Σάσωνα.
3. Η Βουλγαρία παραιτείται της προσαρτήσεως, σε βάρος της Ελλάδος, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης.
4. Παραμένουν ακόμη για επίλυση το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου και η υπόθεση της Κύπρου.
5. Η Βουλγαρία αποκτά ορισρικά τη Δοβρουτσά με περιορισμό στις στρατωτικές της δυναμεις και απαγόρευση εκτελέσεως οχυρωματικών έργων, βόρεια των ελληνικών συνόρων.

1959
19 Φεβρουαρίου.
ΙΔΡΥΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
Με την Συνθήκη της Ζυρίχης (11-2-1959), υπογράφεται στο Λονδίνο η τελική συνθήκη ιδρύσεως ανεξάρτητου Κυπριακού Κράτους, μεταξύ Ελλάδος, Μεγ. Βρετανίας και Τουρκίας.