Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ
6 ΕΩΣ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941
Στις 0515 της 6ης Απριλίου 1941, χωρίς να τηρηθούν τα συνηθισμένα διπλωματικά έθιμα του τελεσιγράφου και της παροχής προθεσμίας για απάντηση, τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν ταυτόχρονα στο ελληνικό έδαφος και στη Νότια Γιουγκοσλαβία.
Την ίδια μέρα, αλλά ένα τέταρτο αργότερα από την έναρξη της επίθεσης, ο Γερμανός Πρεσβευτής στην Αθήνα, έδωσε στον Αλέξανδρο Κορυζή τον τότε ‘Ελληνα Πρωθυπουργό, διακοίνωση στην οποία διατυπώνονταν αστήρικτοι ισχυρισμοί, περί παραβίασης της ουδετερότητας από την ελληνική πλευρά και αναγγελόταν η γερμανική εισβολή.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός των Αθηνών, με την γνωστή του λιτότητα αλλά πλήρη μηνυμάτων γλώσσα, πληροφορούσε τον ελληνικό λαό :
‘’…. Από της 0515 ο εν Βουλγαρία Γερμανικός Στρατός προσέβαλε όλως απροόπτως τα ημέτερα στρατεύματα επί της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου. Τα στρατεύματά μας αμύνονται του πατρίου εδάφους’’.
Ένδεκα ήταν οι Γερμανικές Μεραρχίες που έκαναν την επίθεση, εμπειροπόλεμες και πλούσια εξοπλισμένες.
Από την δική μας πλευρά, τρεις μόνο Μεραρχίες με μικρή επάνδρωση και με το καλλίτερο υλικό τους να έχει προωθηθεί στο Αλβανικό μέτωπο, όπου συνεχιζόταν ο άνισος αλλά νικηφόρος αγώνας κατά της Ιταλίας.
Η οχυρωμένη τοποθεσία που ξεκίναγε από το όρος ΜΠΕΛΕΣ και έφθανε μέχρι τον ποταμό ΝΕΣΤΟ η Γραμμή Μεταξά, όπως λέγεται, αποτελούσε ένα αντιστάθμισμα, στην ανισότητα των δυνάμεων, αλλά η Γερμανική υπεροχή δεν έπαυε να είναι καταθλιπτική.
Η οχυρωμένη αυτή τοποθεσία, ξεκίναγε από την ανατολική όχθη του ΑΞΙΟΥ ποταμού και έφθανε, κατά μήκος της μεθορίου με Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία, μέχρι τις δυτικές όχθες του ΝΕΣΤΟΥ ποταμού.
Στο μήκος της γραμμής αυτής, είχαν κατασκευασθεί από το 1936 και μέχρι τις παραμονές της γερμανικής εισβολής, σειρά μονίμων οχυρών, είκοση ένα στον αριθμό, που παρουσίαζαν αξιόλογη μαχητική ισχύ, με την προϋπόθεση να επανδρωθούν και με τις προβλεπόμενες δυνάμεις του στρατού.
Κάθε ένα από τα 21 οχυρά ήταν στην πραγματικότητα ένα περίκλειστο οχυρωματικό έργο, με δυνατότητα ολόπλευρης άμυνας, κατασκευασμένο βαθειά μέσα στο έδαφος από μπετόν, με ολμοβολεία, πυροβολεία, παρατηρητήρια, στεγανές εξόδους για την έξοδο του προσωπικού για αντεπιθέσεις, με υπόγειες στοές και θαλάμους, νοσοκομεία, αποθήκες συστήματα αερισμού και φωτισμού.
Εδώ αξίζει να πούμε ότι όταν μετά την κατάρευση της γραμμής Μεταξά, τα επισκέφθηκε, στα τέλη Μαϊου 1941, Γερμανική επιτροπή ειδικών για τις οχυρώσεις, διαπίστωσε ότι το σύστημα αυτό των οχυρώσεων, αποτελούσε τον χρυσό κανόνα μεταξύ του Γαλλικού συστήματος της γραμμής ΜΑΖΙΝΟ και των συστημάτων άλλων χωρών (Βελγίου, Γερμανίας) και ήταν το καταλληλότερο για την μορφολογία του ελληνικού εδάφους.
Η αντίσταση των ανδρών των Οχυρών δεν κράτησε για πολύ.
Τέσσερεις μέρες μόνο.
Αλλά η αυτοθυσία τους και ο ηρωϊσμός τους, λίγο παραμελημένα σήμερα – όχι από την επίσημη ιστορία, αλλά από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που μας υποβάλλουν κατά όπως θέλουν τα θέματα επικαιρότητας – είχε αποτελέσματα.
Από Ελληνικής πλευράς, νεκροί και τραυματίες 1.000
Από Γερμανικής πλευρά, 2.759 (νεκροί 555, τραυματίες 2.134, αγνοούμενοι 170).
Στις μέρες μας, που όλα τούτα φαίνονται μακρινά και ξεπερασμένα, αλλά και για ορισμένους ίσως ακούγονται και παράξενα, έως παρεξηγήσιμα,
Στις μέρες μας που δύσκολα θα βρίσκαμε τη δύναμη για το ΧΡΕΟΣ, το θάρρος, το κουράγιο, τη θέληση να κλειστούμε στα έγκατα της γης και να περιμένουμε νάρθουν οι μακελάρηδες (μήπως και αυτοί το δικό τους χρέος δεν κάναν;).
Στις μέρες μας που όλα τα βλέπουμε από την πλευρά την ωφελιμιστική – και για να μη μας πουν αναίσθητους το ρίχνουμε στην ευρωπαϊκή μας κουλτούρα, της διεθνοποίησης και του ατομικισμού,
Σ’ αυτές τις μέρες, και με την ευκαιρία των 65 χρόνων που πέρασαν από τότε, αισθάνομαι εγώ πλέον το ΧΡΕΟΣ - το ελάχιστο που μπορώ να κάνω – να γράψω τα ονόματα των Διοικητών καθενός Οχυρού, ξέροντας πως κανένας τους (όσοι τουλάχισον ζουν ακόμα), δεν θα μπορέσει να διαβάσει τούτο το σημείωμα και λόγω ηλικίας αλλά κυρίως λόγω συμβατότητας με τη νέα μορφή των ημερολογίων.
‘Εχουμε λοιπόν και λέμε (από Δυτικά πτος τα Ανατολκά)
ΟΧΥΡΟ ΠΟΠΟΤΛΙΒΙΤΣΑ Λοχαγός Θελούνης.
ΟΧΥΡΟ ΙΣΤΙΜΠΕΗ Ταγματάρχης Πικουλάκης Ξανθός.
ΟΧΥΡΟ ΚΕΛΚΑΓΙΑ Λοχαγός Ζακυνθινός Τηλέμαχος.
ΟΧΥΡΟ ΑΡΠΑΛΟΥΚΙ Ταγματάρχης Καραθάνος Δημήτριος.
ΟΧΥΡΟ ΠΑΛΗΟΥΡΙΩΝΕΣ Ταγματάρχης Χατζηγεωργίου Αλέξανδρος.
ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ Αντισυνταγματάρχης Δουράτσος Γεώργιος.
ΟΧΥΡΟ ΚΑΡΑΤΑΣ Ταγματάρχης Κοντογιάννης Αστέριος.
ΟΧΥΡΟ ΚΑΛΗ Ταγματάρχης Κωστόπουλος Κων/νος.
ΟΧΥΡΟ ΠΕΡΣΕΚ Λοχαγός Θύμης Σπυρίδων.
ΟΧΥΡΟ ΜΠΑΜΠΑΖΩΡΑ Ταγματάρχης Κώτσης Αναστάσιος.
ΟΧΥΡΟ ΜΑΛΙΑΓΚΑ Λοχαγός Θεωδορόπουλος Ευστάθιος.
ΟΧΥΡΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙ Λοχαγός Δαράτος Σπυρίδων.
ΟΧΥΡΟ ΠΑΡΤΑΛΟΥΣΚΑ Λοχαγός Δρακουλαράκος Σταύρος.
ΟΧΥΡΟ ΝΤΑΣΑΒΛΗ Υπολοχαγός Κόνιαρης Ιωάννης.
ΟΧΥΡΟ ΛΙΣΣΕ Ταγματάρχης Δετοράκης Γεώργιος.
ΟΧΥΡΟ ΠΥΡΑΜΟΕΙΔΕΣ Λοχαγός Ρογκάκος Παναγιώτης.
ΟΧΥΡΟ ΚΑΣΤΙΛΛΟ Λοχαγός Θεοδωράκης Γεώργιος.
ΟΧΥΡΟ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Λοχαγός Χατζίκος Γεώργιος.
ΟΧΥΡΟ ΜΠΑΡΤΙΣΕΒΑ Λοχαγός Δημίδης Παναγιώτης.
ΟΧΥΡΟ ΕΧΙΝΟΥ Ταγματάρχης Δρακούσης Χρήστος.
ΟΧΥΡΟ ΝΥΜΦΑΙΑΣ Ταγματάρχης Αναγνωστός Αλέξανδρος.
Μακάρι να μπορούσα να βρώ, αλλά και να γράψω τα ονόματα των 10.069 Αξιωματικών και Οπλιτών, που επάνδρωναν, τα 21 οχυρά τότε, αλλά κυρίως τα ονόματα των 1000 νεκρών και τραυματισμένων, στον αγώνα τους, για μένα (και για μας).
‘Ηταν αδύνατο αν και όχι ακατόρθωτο.
Στα 21 αυτά ονόματα, περιέχονται ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.
8 Comments:
Άριστα κάνεις και τα γράφεις.
Πρέπει να θυμόμαστε συνέχεια ότι αξίζει πολλές φορές να "πολεμάμε" (με εισαγωγικά για να συμπεριλάβει κάθε είδος μάχης) ακόμη κι' αν η τελική ήττα είναι ενίοτε δεδομένη. Τα στρατηγικά κέρδη απ' το τετραήμερο αυτό της σπουδαίας μα απέλπιδος μάχης (τα οποία δεν αφορούν μόνο εθνική υπερηφάνεια), τα έχουν αναλύσει οι ειδικοί και δεν θα το αποτολμήσω ξανά εγώ.
Θα μείνω όμως στο διαχρονικό και διαρκώς επίκαιρο μήνυμά της, ειδικά στις μέρες μας, που η επίθεση σε κάθε αξία, πίστη, κεκτημένο, τρόπο ζωής, παράδοση, ιστορία, ακόμα και στην κοινή λογική, είναι ολοκληρωτική, από τους αυτοαποκαλούμενους θιασώτες του open society και φανατικούς λάτρεις του free commerce.
Μου έδωσες επίσης το ερέθισμα, να γράψω για κάτι που με "ντριβελίζει" μέρες τώρα.
Ναι αγαπητε Greg είναι ''ολοκληρωτική, από τους αυτοαποκαλούμενους θιασώτες του open society και φανατικούς λάτρεις του free commerce'',όπως τονίζεις και συμφωνώ. Γί' αυτό και έγραψα, ό,τι έγραψα στις 11-34-2006. Ήταν η σειρά σου να μου δώσεις με το comment σου αυτό το ερέθισμα!! Σ'ευχαριστώ.
«Τὰ Οχυρὰ δὲν παραδίδονται· κυριεύονται.»
Ὁ Διοικητὴς τοῦ Ροῦπελ πρὸς τοὺς Γερμανοὺς ἀγγελιοφόρους, οἱ ὁποῖοι μόλις τοῦ εἶχαν μεταφέρει τὴν εἴδηση τῆς συνθηκολογήσεως τοῦ Ἑλληνικοῦ Στρατοῦ. (Τὰ Ὀχυρά (Ἑλληνο-βουλγαρικὰ σύνορα), ὡς γνωστόν, ἀντιστέκονταν ἀκόμη, ἀλλὰ οἱ Γερμανοὶ εἰσέβαλαν μέσῳ Γιουγκοσλαβίας, τὴν ὁποῖα διέλυσαν σὲ τρεῖς ἡμέρες, καὶ ἔτσι οἱ μαχητὲς τῶν Ὀχυρῶν βρέθηκαν περικυκλωμένοι.)
Αἰωνία ἡ μνήμη τῶν ἡρώων τῶν Ὀχυρῶν τῆς Γραμμῆς Μεταξᾶ!
Αγαπητέ ΚΑΛΛΙΜΑΧΕ
Κατ'αρχή να σε ευχαριστήσω που με μνημονεύεις στο υπέροχο μπλογκακι σου.
Ναι,πολλοί ήταν αυτοί που θαύμασαν το σθένος και την αντίληψη του ΧΡΕΟΥΣ που είχαν και έδειξαν (γιατί την είχαν βέβαια),οι απλοί και καθημερινοί ΠΡΟΓΟΝΟΙ μας, απλοί στρατιώτες και αξιωματικοί των ΟΧΥΡΩΝ.
Να μη ξεχνάμε ότι και αυτός ο ΧΙΤΛΕΡ ακόμη, ένοιωσε την ανάγκη να μνημονεύσειότι ''..Η ιστορική δικαιοσύνη όμως με υποχρεώνει να διαπιστώσω ότι απ’ όλους τους αντιπάλους τους οποίους αντιμετωπίσαμεν, ο Έλλην Στρατιώτης, ιδίως, επολέμησε με ύψιστον ηρωϊσμό και αυτοθυσίαν. Εσυνθηκολόγησε μόνον όταν η εξακολούθησις της αντιστάσεως δεν ήτο πλέον δυνατή και δεν είχε κανέναν λόγον.’’
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ Η ΜΝΗΜΗ.
ΥΓ
Σε ότι έχει σχέση με την ''ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΞΑ'', σου υπόσχομαι, όταν θα βρώ τον χρόνο να κάνω ένα αφιέρωμα, καθαρά επαγγελματικό -αντικειμενικό, μακρυά και πέρα από τα πολιτικά παρεπόμενα του ονόματος ΜΕΤΑΞΑ.
Ευχαριστώ και πάλι για το link και τον χαρακτηρισμό.
Με συγκινουν τα κειμενα και τα σχολια σας διοτι ο παππους μου,Τσεκαρης Κωνσταντινος του Χρηστου,ηταν τηλεφωνητης στο οχυρο του Εχινου. Και ειναι ακομη εν ζωη. Ταπεινα και περιφανα συχνα περιγραφει ιστοριες εκεινων των ημερων τονιζοντας οτι δεν θα χαναν ποτε, εαν οι Γερμανοι δεν περνουσαν μεσω Γιουγκοσλαβιας.
Με τιμη, Τσεκαρης Κων/νος
@ Konstantinos
Αγαπητέ μου, τιμή μου θα ήταν αν μας έστελνες κάποια μικρή αφήγηση, από ότι θυμαται ο Σεβαστός Παππούς σου. Να είσαι βέβαιαο ότι θα την ανεβάσουμε άμεσα
Σε ευχαριστώ
ΠΗΓΑΣΟΣ
καλησπέρα από το ναύπλιο!
ενδιαφέρον ποστ!
ο παππούς μου καθώς και ο πρώτος ξαδερφός του, οι οποίοι είναι 92 χρονών, πολέμησαν στο Κελκαγιά. οι γερμανοί στην συνέχεια τους πήγαν αιχμάλωτους στην άνω τζουμαγιά βουλγαρίας.
τα ονόματά τους είναι ηλιόπουλος παναγιώτης και ηλιόπουλος αναστάσιος.
αν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνείστε μαζί μου στο tasosil@hotmail.com .
@ rtmone's complex
Αγαπητέ μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είσαι πολύ τυχερός που έχεις 2 Ήρωες εν ζωή δίπλα σου. Δεν ξέρω αν το έχεις σκεφτεί αλλά ακόμα και απλή καταγραφή των όσων μπορούν σήμερα να θυμηθούν οι Παπούδες σου, είναι ένας μεγάλος θησαυρός.
Αν έχεις κάτι από τις αναμνήσεις τους καταγεγραμμένο, ή αν θέλεις και μπορείς κάτι να καταγράψεις, με μεγάλη μου τιμή θα το δημοσιεύσω.
Σε ευχαριστώ που με διάβασες
Δημοσίευση σχολίου
<< Home