Παρασκευή 2 Ιουνίου 2006

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΪΟΥ

‘’Θεμέλιο της Ευδαιμονίας είναι η Ελευθερία και
Θεμέλιο της Ελευθερίας η Ευψυχία’’

ΘΟΥΚΙΔΙΔΗΣ

ΜΗΝΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ

13-6-323 π.χ

ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
Μετά την προσβολή του από ελώδη πυρετό ή τύφο, πεθαίνει στη Βαβυλώνα σε ηλικία 33 χρόνων. Το όνομά του είναι παγκόσμια γνωστό και έχει αναγνωρισθεί από όλους τους ιστορικούς, ως ο μεγαλύτερος στρατηλάτης όλων των αιώνων. Διέσωσε τον Ελληνικό Πολιτισμό που κινδύνεψε από την απειλή των Βαρβάρων της Ανατολής και μετέφερε τα φώτα του στα βάθη της Ασίας.

6-6-552

Οι Βυζαντινοί, υπό τον Στρατηγό Ναρσή, μετά από μάχη καταλαμβάνουν τη Ρώμη από τους Γότθους.

11-6-1798

ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ.

Με πλήρη μυστικότητα, εκτελείται στις φυλακές Βελιγραδίου ο Ρήγας Φερραίος (Βελενστινλής), μαζί με άλλους επτά συνεργάτες του. Ο Εθνομάρτυρας με τα θούριά του, προπαρασκεύαζε τις ψυχές των Ελλήνων για την μεγάλη εξέγερση του 1821. Πριν από την εκτέλεσή του είπε: ‘’Αρκετόν σπόρον έσπειρα. Σε λίγο η Πατρίδα μου θα θερίσει τους καρπούς της’’. Το πτώμα του ρίχτηκε στο ποταμό Ίστρο, παραπόταμο του Δούναβη.

1822

6 ΜΑΪΟΥ

ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ.

Ο πυρπολητής Κ.Κανάρης, σε αντίποινα για τη καταστροφή της Χίου από τους Τούρκους, πλησιάζει και πυρπολεί τη Τουρκική Ναυαρχίδα, πάνω στην οποία ήταν ο Ναύαρχος Καρά Αλή και 2.000 Τούρκοι.

10 ΜΑΪΟΥ

Στις 0800, παραδίδονται στους Αθηναίους Εφόρους Παναγή Ζαχαρίτσα, Σπυρίδωνα Πατούσα και Διονύση Πετράκη, 1.160 Τούρκοι που αμύνονταν στην Ακρόπολη, μετά από πολιορκία των κατοίκων των Αθηνών, υπό το Μητροπολίτη της πόλης Διονύσιο. Μετά από 366 χρόνια, υψώνεται και πάλι στην Ακρόπολη η Ελληνική Σημαία.

21-6-1824

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ

Δύναμη από 3.000 Τούρκους, υπό τον Χορσέφ Πασά, αποβιβάζεται στον όρμο Ερινού, των Ψαρών, καταλαμβάνει την πόλη και καταστρέφει ολοσχερώς το νησί. Από τους 7.000 κατοίκους των Ψαρών, σφάζονται 4.000. Το γεγονός, προκαλεί τον παγκόσμιο αποτροπιασμό και ενισχύει τον φιλελληνισμό.

30-6/13-7 1878

ΒΕΡΟΛΙΝΕΙΟΣ ΣΥΝΘΗΚΗ

Υπογράφεται στο Βερολίνο, από τις Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Ρωσσία, Γαλλία και Τουρκία, συνθήκη, που ανατρέπει τη Συνθήκη του Αγ. Στεφάνου (του ιδίου έτους), με την οποία προβλεπόταν η δημιουργία της Μεγάλης Βουλγαρίας που έφτανε μέχρι τον Όλυμπο και τις ακτές του Β. Αιγαίου.

4-6-1897

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1897.

Υπογράφεται οριστική ανακωχλη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

13-6-1903

Το πρώτο ανταρτικό σώμα από την ελεύθερη ελλάδα, από 10 άνδρες, περνά την ελληνοτουρκική μεθόριο και μπένει στη Δυτική Μακεδονία, με σκοπό την ενθάρρυνση και τόνωση του ηθικού των Μακεδόνων, για ένοπλη αντίσταση εναντίον της βουλγαρικής προπαγάνδας και της δράσης των κομιτατζήδων. Οι δέκα άνδρες είναι οι Κρητικοί Ευθύμιος Καούδης, Γεώργιος Πέρος, Γεώργιος Δικώνυμος-Μακρής, Λαμπρινός Βρανάς, Γεώργιος Σεϊμένης, Γεώργιος Ζουρίδης, Γεώργιος Στρατινάκης, Ευστράτιος Μπονάτος, Μανούσος Καντουνάτος και Νικόλαος Λουκάκης.

7-6-1907

ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΑ.

Ο Ανθυπολοχαγός Σαράντης Αγαπηνός (Τέλλος Άγρας), από το Ναύπλιο, αρχηγός ανταρτικού σώματος, στη λίμνη των Γιαννιτσών, αφού παγιδεύθηκε από τον αρχικομιτατζή Ζλατάν, συλαμβάνεται, περιφέρεται στα εξαρχικά χωριά της περιοχής και μετά από βασανιστήρια απαγχονίζεται ανάμεσα στα χωριά, Καρυδιά και Βλάδοβο (σημερινό Άγρα).

1913

16 ΜΑΪΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Στις 0830 αρχίζει αιφνιδιαστική επίθεση του Βουλγαρικού Στρατού σε όλο το μέτωπο της ελληνοσερβικής διατάξεως, με ιδιαίτερη σφοδρότητα στον τομέα Γευγελής και Νιγρίτας.

21 ΜΑΪΟΥ

Ο Ελληνικός Στρατός, μετά από τρίημερο σκληρό αγώνα με τη λόγχη, κατανικά τις βουλγαρικές δυνάμεις στο Κιλκίς και το Λαχανά. Η περιφανής αυτή νίκη είχε αποφασιστική σημασία για τη τελική εξελιξη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Οι απώλειες των Μεραρχιών που επιτέθηκαν στο Κιλκίς έφτασαν στους 5.652 άνδρες και στο Λαχανά 2.701.

28 ΜΑΪΟΥ

Εμπροσθοφυλακή της VII Μεραρχίας Πεζικού, αφού ανέτρεψε μικρή βουλγαρική αντίσταση, απελευθερώνει τις απογευματινές ώρες τη πόλη των Σερρών.

30 ΜΑΪΟΥ

Οι Βούλγαροι, πριν εγκαταλείψουν τη πόλη της Δράμας, προβαίνουν σε βανδαλισμούς και λεηλασίες. Καίνε τη κωμόπολη του Δοξάτου και σφάζουν περισσότερους από 3.000 κατοίκους, κυρίως γυναικόπαιδα.

15-6-1914

ΑΦΟΡΜΗ Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Στο Σεράγεβο της Βοσνίας, δολοφονείται,από ένα Σέρβο νεαρό, τον Γκαβρίλο Πρίντσιπ, ο Διάδοχος του Αυστροουγγρικού Θρόνου, Αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος και η σύζυγός του, δίνοντας έτσι την αφορμή για την έναρξη του Α’ΠΠ.

17 -6-1917

Η Ελλάδα εισέρχεται και επίσημα στον Α’ΠΠ, στο πλευρό των Συμμάχων, με την ανάκληση των Ελλήνων διπλωματών.

1-6-1941

Από τη Σούδα και τα Σφακιά της Κρήτης, αποχωρούν 15.000 περίπου Βρετανοί που μεταφέρονται στην Αίγυπτο. Ο απολογισμός της μάχης της Κρήτης σε Γερμανικές απώλειες, είναι 8.000 άνδρες, 220 κατεστραμμένα αεροσκάφη και 150 με σοβαρές ζημιές.

18-6-1953

Το ΕΚΣΕ (Εκστρατευτικό Σώμα Ελάδος στη Κορέα), αποκρούει πάνω στο ύψωμα ΧΑΡΡΥ (υψ.440), ισχυρή και σε διαδοχικά κύματα επίθεση, κινεζικού Συντάγματος και με την ηρωϊκή του δράση προκαλεί την απονομή ευαρέσκειας, του Προέδρου των ΗΠΑ.


ΥΓ

1 Αξιέπαινη η προσπάθεια του γιού του βετεράνου του ΕΚΣΕ, Γιώργου Παγωμένου, για τη δημιουργία ιστοσελίδας, με σκοπό ''την εξασφάλιση ότι οι Έλληνες στρατιώτες, που έλαβαν μέρος στο πόλεμο της Κορέας, που αναφέρεται και ως ''Ο ξεχασμένος πόλεμος'', δε θα ξεχασθούν, από τη Πατρίδα τους, ή από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, που τους έστειλαν στην Κορέα''.
2. Αξιέπαινη είναι επίσης η προσπάθεια του γιού Παγωμένου, να οργανώση μία συνάντηση όλων των βετεράνων του ΕΚΣΕ, το Σάββατο 16 και τη Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2006, στο Γάζη του Ηρακλείου της Κρήτης.