Πέμπτη 8 Ιουνίου 2006

ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ

ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ…..
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ‘’ΑΙΓΑΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ’’


( ετοιμασμένο πριν την ανακοίνωση του ΓΑΠ, χθές 7-6-2006, θύμα όμως του προηγούμενου ποστ που έπρεπε να βγει στον αέρα, όσο γρηγορότερα ήταν δυνατο)

Πολύ συζήτηση το τελευταίο καιρό για τις θάλασσες και τα λοιπά …ξενέρωτα.

Σήμερα το δίκαιο της θάλασσας, που ισχύει, αποτελείται από τέσσερεις Συμβάσεις της Γενεύης, που είναι οι παρακάτω:

1. Η Σύμβαση για τη χωρική θάλασσα και τη συνορεύουσα ζώνη.

Με αυτή κωδικοποιήθηκαν οι βασικές αρχές για τη κυριαρχία του κράτους στην αιγιαλίτιδα ζώνη και για το δικαίωμα της αυλαβούς διέλευσης (innocent passage). Δυστυχώς δεν καθορίζει κανόνα ενιαίου πλάτους της αιγιαλίτιδας ζώνης, αλλά δέχεται έμμεσα πλην σαφώς ότι κανένα κράτος δε μπορεί να την επεκτείνει πάνω από τα 12 ν.μ (άρθρο 24 παρ.2).

2. Η Σύμβαση για την ανοικτή θάλασσα

Με αυτή κωδικοποιήθηκαν οι αρχές τις ελεύθερης ναυσιπλοϊας, ελεύθερης αλιείας, ελευθερίας τοποθετήσεως υποβρυχίων καλωδίων και σωληναγωγών και η αρχή της ελευθερίας υπέρπτησης. Λόγω του υφιστάμενου διεθνή εθιμικού δικαίου, στη σύμβαση αυτή πολλά κράτη (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), προσθέτουν και τις αρχές της ελεύθερης διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας στην ανοικτή θάλασσα καθώς και της ελεύθερης τέλεσης ναυτικών γυμνασίων.

3. Η Σύμβαση για την Υφαλοκρηπίδα

Προβλέπει ότι η υφαλοκρηπίδα, έχει ελάχιστη έκταση 200 ν.μ (λέει και άλλες λεπτομέρειες, αλλά το κυριότερο είναι αυτό).
Στην υφαλοκρηπίδα, τα παράκτια κράτη δεν ασκούν πλήρη κυριαρχίκα δικαιώματα αλλά μόνο δικαιώματα για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.
Επίσης ταυτίζει τις έννοιες της υφαλοκρηπίδας και των ορίων του βυθού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ (άρθρα 74 & 83) προβλέπει απλά σύναψη συμφωνίας ‘’σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως αυτό προσδιορίζεται στο άρθρο 38 του καταστατικού του Διεθνούς δικαστηρίου, με σκπό τη κατάληξη δίκαιας λύσης’’.
Προβλέπει ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα υφαλοκρηπίδας. Διαχωρίζει όμως τα νησιά και λέει ότι οι βραχονησίδες που δεν μπορούν να κατοικηθούν ή δεν έχουν δική τους οικονομική ζωή, στερούνται και υφαλοκρηπίδας κα ΑΟΖ.
Προβλέπει ότι οι βραχονησίδες που δεν μπορούν να κατοικηθούν ή δεν έχουν δική τους οικονομική ζωή, έχουν αιγιαλίτιδα και συνορεύουσα ζώνη.

4. Η Σύμβαση για την Αλιεία.

Δεν θα πούμε τίποτε γι’αυτήν μη το κάνουμε και πολύ μεγάλο το ποστ!

Πάμε παρακάτω.

ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ ή ΧΩΡΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, είναι μια λωρίδα θάλασσας κατά μήκος των ακτών της χώρας. Εμείς έχουμε δύο αιγιαλίτιδες ζώνες. Η μία, η γενικού χαρακτήρα, από το 1936 έχει πλάτος 6 ν.μ (στην οποία έχουμε το δικαίωμα να εξασκήσουμε πλήρη κυριαρχία) και η άλλη, ειδική μόνο για τα θέματα της αεροπορίας και της αστυνομίας, που καθιερώθηκε από το 1931, έχει πλάτος 10 ν.μ.

ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ, είναι μια ζώνη πέραν του πλάτους της αιγιαλίτιδας ζώνης, που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 24 ν.μ από τη ακτή. (εμείς δηλαδή που έχουμε αιγιαλίτιδα ζώνη 6 ν.μ, μπορούμε να έχουμε και άλλα 18 μίλλια συνορεύουσα ζώνη. Στη ζώνη αυτή τα παράκτια κράτη εξασκούν ελέχγους τελωνειακούς, υγειονομικούς, φορολογικούς, μεταναστεύσεως και έχουν την αποκλειστική δικαιοδοσία για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών θησαυρών που βρίσκονται στο βυθό της ζώνης αυτής.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ, είναι μια ζώνη πλάτους 188 ν.μ από εκεί που τελειώνει η αιγιαλίτιδα, ή 200 ν.μ από τις ακτές (188+12=200), μέσα στην οποία το παράκτιο κράτος ασκεί όλα τα κυριαρχικα δικαιώματά του, όπως έρευνας, εμετάλλευσης των φυσικών πόρων των υποκειμένων (πετρελαίου) και των υπερκειμένων της θάλασσας (αλιευμάτων) και είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας.

(Μιλάμε για κράτος γιατί εμείς με τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ, δεν εξασκήσαμε αυτό το έννομο δικαίωμά μας !!!).

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ
(να με πάρει ο διάολος που τους ανέχομαι, να εχουν να ψηφίσουν νόμο για τη θάλασσα, στη Βουλή από το 1931 και 1936 !!)

Δεν καθιερώσαμε συνορεύουσα ζώνη, σε όποιο σημείο θα επιλέγαμε, έστω και στο Ιόνιο, στο Νότιο Κρητικό, μέσα στην οποία θα ασκούσαμε τα δικαιώματά μας, που απορρέουν από το δίκαιο αυτό και με νόμο πλέον θα συνδέαμε τις παράκτιές μας εκτάσεις με τη ζώνη αυτή.

Αν το είχαμε κάνει άντε να μπορούσε η Τουρκία να αμφισβητίσει τη Γαύδο!

Δεν καθιερώσαμε ΑΟΖ.

Αν το είχαμε κάνει να έβλεπα τι θα απαιτούσε η Τουρκία για τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ !

Δεν καθιερώσαμε, εδώ και χρόνια, πριν από το 1973, την αιγιαλίτιδά μας ζώνη, στα 10 ν.μ, ή ακόμη και τώρα, έτσι να την εξομοιώσουμε με το FIR. Να έχουμε βρε αδελφέ μία και μόνο μία ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ!!

Αντί να ξεστραβωθούμε και να κάνουμε καμμιά σοβαρή δουλειά, εκτός από τα ρουσφέτια και το μάζεμα των σταυρών, να καθίσουν κάτω οι ‘’ταγοί’’ και να δουν (στραβωμάρα τους), ότι η Τουρκία διεκδικώντας το μισό Αιγαίο και αγνοώντας εντελώς την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών, αποβλέπει στην πραγματικότητα στο να εγκλωβίσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μέσα σε μια ζώνη τουρκικής δικαιοδοσίας με απώτερο σκοπό να τα καταλάβει σε μια κατάλληλη στιγμή. Γι’αυτό ρίχνει συνεχώς την αποστρατικοποίηση τους στο τραπέζι, ότι έκανε και στη Κύπρο.

Το θέμα δεν αφορά στη πραγματικότητα την οριοθέτηση της υφαλικρηπίδας, διότι τότε δεν θα απεύφεγε τη Χάγη. Το θέμα είναι η κυριαρχία της πάνω στα νησιά.

Αλλά για να τα συνδέσω και με το προηγούμενο ποστ μου, ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ και για όσους αρνούνται ότι ακούν ή ακούγονται ‘’παπαγαλάκια’’, σημειώνω ότι το δίκαιο της θάλασσας, δεν έχει ψηφισθεί ακόμη από όλους, και μάλιστα αυτές που πρωτοστατούν στη μη υπογραφή είναι οι ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει απορία σε κανέναν, λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο ότι δεν χρειάζεται αλλαγή της εθνικής πολιτικής από αυτή που υπάρχει σήμερα.

Ό,τι ψήφισε το 1992, στο Συμβούλιο Αρχηγών των κομμάτων, κατά τη γνώμη μου, μας αρκεί, και μας περισσεύει.

Εκείνο που ξεχειλίζει είναι η ψευτιά προς τον κόσμο, η αδράνεια του νέου στυλ, ‘’βλέπουμε και κάνουμε’’ και η αγωνία να κλείσουμε τη ψαλίδα, κλέβοντας τις εντυπώσεις, με όποια πρόταση μας έρθει στο μυαλό, έτσι σε στυλ καφενόβειας σύναξης με φραπόγαλο και μπόλικο τσιγάρο.

Θέλετε ρε αλλαγή εθνικής πολιτικής ; μαζευτήτε ρε σε ένα Συμβούλιο Αρχηγών και αλάξτε την, αν σας βαστάει.

Διαφορετικά ανασκουμπωθείτε και ρίξτε καμμιά πενιά δουλειάς, τουλάχιστον εσείς που είσαστε νέοι, μια που οι μπαμπάδες σας, είχαν τα χρονάκια τους, ε και τα γκομενάκια τους (αμ πώς!!).

ΥΓ 1

Αν θέλετε να δείτε τις θέσεις του Ελληνικού ΥΠΕΞ για τα θέματα αυτά, κτυπήστε εδώ.
Αν θέλετε να δείτε τις θέσεις του Τουρκικού ΥΠΕΞ για τα θέματα αυτά, κτυπήστε εδώ.
Αν θέλετε να δείτε τις παλιές, πιο ξεκάθαρες θέσεις του Τουρκικού ΥΠΕΞ, πριν να αρχίσουν να το ‘’παίζουν καλά παιδιά’’ στους Ευρωπαίους, για όλα τα θέματα αυτά, κτυπήστε εδώ και ανοίξτε τον φάκελλο turkish_greek_relations.

ΥΓ 2

Ίσως όλα αυτά που ήθελα να πω, τα λέει το γράμμα ενός κύπριου που ανακάλυψα στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, που τελείωνει κάπως έτσι
‘’ κάποιοι πολιτικοί θα πουν ότι οι τούρκοι το κάνουν για εσωτερικοί κατανάλωση, κάποιοι άλλοι θα πουν ΄τι χάσαμε ακόμα ένα δένδρο, αλλά έχουμε το δάσος ακόμα. Κάποιοι άλλοι πολιτικοί θα πούν ότι ένας πόλεμος θα μας οδηγήσει 50 χρόνια πίσω, κάποιοι άλλοι ότι η Τουρκία α αλλάξει νοοτροπία όταν γίνει μέλος της ΕΕ. Δυστυχώς Κ.ΗΛΙΑΚΗ δεν θα είσαι ο τελευταίος που πέθανες εν ώρα καθήκοντος, εν καιρώ ειρήνης…..!!

2 Comments:

At Παρασκευή, Ιουνίου 09, 2006 10:51:00 π.μ., Blogger Greg said...

Το κυρίαρχο ερώτημα λοιπόν δεν είναι η Χάγη ή οτιδήποτε παρεμφερές μπορεί να φαντασθεί το κονκλάβιο των συμβούλων του ΥΠΕΞ. Είναι το

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Κι' επειδή δεν νοείται συλλογική "αφέλεια"...

οι απανταχού βατραχοφραγκόκοτες θα πρέπει να απαντήσουν πώς δικαιολογείται!

Κι' ας αφήσουν τις «κατινιές» περί φαντασιώσεων κτλ.

Γι' αυτό και η ενημέρωση είναι καθήκον σ' αυτή τη χώρα. Δεν επαφίεται δυστυχώς μόνο η τήρηση του συντάγματος στον πολίτη. Η ίδια η ύπαρξη της χώρας κοντεύει να επαφίεται σ' αυτόν.

"Ζεστό" παράδειγμα:

Ο ΓΑΠ ήταν ο ΥΠΕΞ του Σημίτη, που σαν δίδυμο κόντεψαν λόγω ενδοτισμού και Τουρκοφοβίας (τουλάχιστον), να θέλουμε διαβατήριο για τη Σκύρο... Οι κινήσεις όμως τις τελευταίες μέρες ορισμένων Πασοκτζήδων (αφίσσες, ανακοινώσεις που αποσιωπήθηκαν από τα ΜΜΕ έτσι "τυχαία" αγαπητέ SG...) και η «πτώση» στις δημοσκοπήσεις, τον ανάγκασαν να βγεί όχι με 10 που ζητάνε τα "εθνίκια" αλλά με 12 μίλια!!!...

Ας τους λοιπόν να χλευάζουν. Επιτελείς σπουδαίο έργο. Και ψέγοντάς σε διαβάζεσαι περισσότερο! Keep doing it! (στα Αγγλικά για να μπορούν και στο "αμεριμνο" ΥΠΕΞ να το διαβάσουν...)

ΥΓ.
Φοβάμαι ότι θα δώσουμε μισό Αιγαίο για τη σχολή της Χάλκης...! Και θα μας «βάλουν» να πανηγυρίσουμε γι’ αυτό!
Α, και θα ζητήσουμε να εφαρμοσθούν οι συνθήκες για την Ιμβρο – Τένεδο δίνοντας ουσιαστικά αυτονομία στο Τουρκικό στοιχείο της Θράκης!
Μακάρι να βγώ ψεύτης...

Όπως είπε κι’ ο πτέραρχος Κουρής στο δελτίο του ΑΛΦΑ στις 8-6-06
Θα χάσουμε όσα κερδίσαμε με αγώνες με μια ζεϊμπεκιά...

 
At Παρασκευή, Ιουνίου 09, 2006 11:14:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

Αντί απάντησης, θα ποστάρω...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home