Παρασκευή 9 Ιουνίου 2006

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ…..


(Σε όλους όσους με διαβάζουν, με βρίζουν και με λοιδωρούν (horse-shit-with-feathers), αλλά και σ’αυτούς που μου δίνουν κουράγιο… )

Κι’ όταν, με το καλό τελειώσουνε την εργασία
Κι ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς
απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία
να δούμε τι απομένει πια, μετά
τόση δεινότητα χειρουργική.
........................................................
ΚΑΒΑΦΗΣ από το ‘’Εν Μεγάλη Ελληνική Αποκία, 200 μ.χ


Στις 8-1-2006, ο καθηγητής κ. Θ. Κουλουμπής, έγραφε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (σε περίληψη τα λέω), προσπαθώντας να μας πείσει ‘’ότι πρέπει να κλείσουμε με τη Τουρκία μέσα στο 2006’’ και αναρωτόμενος ‘’μήπως θα μπορούσαμε να φθάσουμε στο ποθητό modus vivendi, υιοθετώντας έξι μίλια στο Αιγαίο’’ (χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο). Με τη ‘’λύση’’ αυτή πιστεύει ότι θα υπάρξουν ‘’ευεργετικές επιπτώσεις στο κλίμα των σχέσεων των δύο κοινοτήτων στη Κύπρο και θα σταματήσουν οι τουρκικές παραβιάσεις αι παραβάσεις στο Αιγαίο, γεγονότα που απειλούν τη σχέση ύφεσης και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία’’

Τα ίδια είπε και σε μια ημερίδα που συνδιοργάνωσε η ΣΕΘΑ μαζί με την Σχολή Εθνικής Ασφαλείας στις 2 -2-2006, με παρόντες πολλούς, μεταξύ των οποίων και όλη τη Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥΕΘΑ.

Τα είπε (και όχι μόνον αυτός) σε ημερίδα με θέμα ‘’Σύγχρονες Τεχνολογίες’’
Aκούς; Από την πόλη έρχομαι και στη κορφή καν’ έλα..!!

Πριν από κάποιες μέρες, ο Πρέσβης επί τιμή κ. Σέκερης, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ΑΛΦΑ (10-11 το πρωϊ), διατύπωσε την άποψη (αν τα θυμάμαι καλά) ότι, ‘’εκεί που φθάσαμε, η λύση ίσως να είναι η εκατέρωθεν ( από μας και την Τουρκία) αμοιβαίες παραχωρήσεις, από τα ζωτικά μας (και των ) συμφέροντα.''

Στο ΒΗΜΑ, αρθρογραφεί κάποιες φορές, ο καθηγητής κ. Joseph S. Nye.

Είναι πρύτανης του Kennedy School of Government, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και συγγραφέας πολλών βιβλίων μεταξύ των οποίων και το βιβλίο SOFT POWER The Means to Success in World Politics.

Στο βιβλίο λοιπόν διαβάζουμε τι είναι η στρατηγική της ‘’μαλακής ισχύος’’

What is soft power? It is the ability to get what you want through attraction rather than coercion or payments.
When you can get others to want what you want, you do not have to spend as much on sticks and carrots to move them in your direction
.

Δηλαδή στα ελληνικά, μαλακή ισχύς είναι η ικανότητα να παίρνεις αυτό που θέλεις, μέσω των θελγήτρων (προσόντων) (σου), παρά με εξαναγκασμό ή πληρωμή.
‘Όταν καταφέρεις να τους κάνεις να θέλουν αυτό που εσύ θέλεις, τότε δεν είσαι υποχρεωμένος να ξοδέψεις τόσα πολλά σε ‘’μαστίγια και καρότα’’ για να τους φέρεις στις δικιές σου επιδειώξεις.

Τα ίδια έγραφε σε άρθρο του, στην εφημερίδα The International Herald Tribune (10 January 2003), με τίτλο Propaganda Isn't the Way: Soft Power, καθώς και σε άρθρο του στην εφημερίδα Los Angeles Times (17 February 2003), με τίτλο "Honey of Soft Power Will Catch More Flies."

Λένε, στo βιβλίo τους, στα άρθρα τους και στις εισηγήσεις τους, το ίδιο πράγμα που έγραφα – ίσως ξερά – για την Προπαγάνδα και τους σκοπούς της, με άλλη ετικέτα – ΜΑΛΑΚΗ ΙΣΧΥΣ - και από την ''απέναντι'' πλευρά, για να μη ξενίζει, να μη αφυπνίζει, να πλαστελινοποιεί σκέψεις και μετά να τις χωρίζει σε ‘’συνετούς’’, ‘’ακραίους’’, ‘’εθνίκια’’ και ‘’σοβινιστές’’ , έτσι ώστε σιγά-σιγά (μη και ξυπνήσουν) να ωριμάσει το φρούτο χωρίς να παιδευτούμε καθόλου….!

Για… να κάνουμε ένα flashback κάποιους μήνες πίσω, να θυμηθούμε το Σχέδιο ΑΝΑΝ και από ποιους, εδώ στη ταλαίπωρη Ελλαδίτσα, υποστηρίχθηκε αλλά και από ποιους αφέθηκε στο, ‘’για να δούμε τι θα κάνει ο Τάσος’’.

[και πάντα πρέπει να θυμώμαστε το κείμενο του του Διον.Χαριτόπουλου….

«Ήταν αρκετή η συγκλονιστική εμφάνιση του Κύπριου προέδρου πριν από το δημοψήφισμα, για να επαναλαμβάνει το ΟΧΙ χιλιετιών, για να αποκαλύψει την αχρειότητα και την τυπολογία των ιδεολογικών μισθοφόρων της Νέας Τάξης».

Που εγκαλούσε ευθέως αυτό που άλλοι ονομάζουν διεθνοφασισμό και στηλίτευε πρώην μαρξιστές και πρώην υπερπατριώτες που μεταλλάχθηκαν σε φανατικούς οπαδούς του εξαμερικανισμού, μνημονεύοντας τη σαρκαστική διαπίστωση του ιδεολογικού γκουρού των ναζί Α. Ρόζενμπεργκ, ο οποίος είπε πως «σε κάθε χώρα θα βρούμε αρκετά ιδιοτελή καθάρματα να κάνουν τη δουλειά μας»].

Μας έσωσε τη τελευταία στιγμή, το ΟΧΙ των Κυπρίων. Στο τσακ.

Με όλα τα παραπάνω ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΥΠΑΙΝΙΓΜΟ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ.

Θέλω να δείξω ότι το σύστημα, δουλεύει και προσπαθεί.

να καθυσηχάσει (σιγά ρε να μην μας κάνουν πόλεμο, επειδή έχουν πει το casus belli)

να φοβήσει (ρε συ θα μας πάνε 50 – 100 χρόνια πίσω)

να πλαστελινοποιήσει σκέψεις και ανοχές (ελάτε τώρα ρε παιδιά, για τέτοια είμαστε, ας τα κάνουμε 6 τα ν.μ, τόσα χρόνια έτσι δεν τα είχαμε, τώρα μας μπήκε;)

να ‘’δολοφονήσει’’ τον πολιτικό και πνευματικό και πνευματικό χαρακτήρα, όσων αντιστέκονται (ρε ξυπνάτε που βρισκόσαστε; Έχουμε 2006 και πάμε, στα όνειρά σας τα βλέπετε αυτά…;)

Είμαι όμως περισσότερο από ΣΙΓΟΥΡΟΣ, ότι αν μας κάτσει καμμιά στραβή που λέει και ο GREG, όλοι θα τρέξουμε να διαδηλώσουμε ηλίθια και απελπισμένα, έξω από την ‘’πρεσβεία του θανάτου’’……

….λες και το μεγαλύτερο φταίξιμο θα είναι δικό της και όχι δικό μας…..!!


ΥΓ.
Αν κάποιος, θέλει μπορεί να μάθει περισσότερα για την στρατηγική μαλακής ισχύος (που όπως είπα δεν είναι - για μένα τουλάχιστον - τίποτε άλλο παρά ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, με πιο εύπεπτο όνομα), και για τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται αλλά και για συγκεκριμένα παραδείγματά της ας κτυπήσει εδώ.

3 Comments:

At Σάββατο, Ιουνίου 10, 2006 3:24:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

Για να μη ''χαθεί'' η απάντησή μου στο σοβαρό σου σχόλιο, θα τη βρεις στο αμέσως επόμενό μου ποστ.

 
At Σάββατο, Ιουνίου 10, 2006 7:10:00 μ.μ., Blogger Greg said...

Ευχαριστώ για την αφιέρωση!

Δεν σε προλαμβάνω όμως τώρα... Τρέχω να διαβάσω τα υπόλοιπα 2 και θα σχολιάσω εκεί!

 
At Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2006 2:03:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

Εγώ σ' ευχαριστώ, γιατί το εννοώ αυτό που γράφω, ως προς την αφιέρωση.
'Οσο για το ''δε με προλαβαίνεις'' έ...με προλβαίνεις. Εγώ είχα υποχρέωση να απαντήσω για να μη δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις σε ορισμένους. Αφου να σκεφτείς, με τούτα και με κείνα, δε ποστάρισα την Ιστορία του μήνα Ιουνίου! Αλλά θα επανορθώσω, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home