ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ
‘’Αρκετόν σπόρον έσπειρα. Σε λίγο η Πατρίδαμου θα θερίσει τους καρπούς της’’
ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 11-6-1798 λίγο πριν την εκτέλεσή του.
4-7-362
Ο Επαμεινώνδας νικά στην Μάχη της Μαντινείας τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους, χρησιμοποιώντας ως τακτική του τη ΛΟΞΗ ΦΑΛΑΓΓΑ. Τραυματίζεται όμως θανάσιμα και πεθαίνει.
20-7-1054
Το ΣΧΙΣΜΑ μεταξύ Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ρώμης, γίνεται οριστικό. Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη ήταν ο Μιχαήλ Κηρουλάριος και Πάπας στη Ρώμη ο Λέων Θ΄.
29-7-1014
Ο Βυζαντινός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Βασίλειο Β΄τον Βουλγαροκτόνο και τον Στρατηγό Νικηφόρο Ξιφία, συντρίβει, στη μάχη του Κλειδίου, κοντά στο Σιδηρόκαστρο, τα βουλγαρικά στρατεύματα υπό τον Τσάρο Σαμουήλ. Οι απώλειες των Βουλγάρων ήταν πολύ μεγάλες ενώ συνελήφθηκαν και 15.000 αιχμάλωτοι.
15-7-1099
Οι Σταυροφόροι καταλαμβάνουν τα Ιεροσόλυμα, τα οποία λεηλατούν με ωμότητα. Με αυτήν την ενέργεια τερματίζεται και το έργο της Α΄Σταυροφορίας.
21-7-1774
ΣΥΝΘΗΚΗ ΚΙΟΥΤΣΟΥΚ - ΚΑΪΝΑΡΤΖΗ.
Υπογράφεται η συνθήκη αυτή, μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, με βαρείς όρους για την Τουρκία, μερικοί των οποίων ήταν ευνοϊκοί για την Ελλάδα. Με τη συνθήκη αυτή η Ρωσία είχε τη δυνατότητα να υπερασπίζεται τους Ορθοδόξους πληθυσμούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γεγονός που επέτρεψε στην Ορθόδοξη Εκκλησία να εντείνει το έργο της για την εθνεγερσία. Αναγνωριζόταν επίσης το δικαίωμα ελεύθερης ναυσιπλοϊας στα πλοία των Ρώσων στα τουρκικά ύδατα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του ελληνικού εμπορικού στόλου, με σημαία της Ρωσίας. Επίσης δόθηκε αυτονομία στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, που είχε ως αποτέλεσμα, την εύκολη προετοιμασία, εκεί, του αγώνα της Ελληνικής Επαναστάσεως.
1822
4 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΕΤΑ
Δύναμη 7.000-8.000 Τούρκων, επιτίθεται κατά του ελληνικού τακτικού στρατού που είχε στρατοπεδεύσει στο χωριό Πέτα της Άρτας. Οι Έλληνες συνολικά ήσαν 600 άνδρες, υπό την γενική αρχηγία του Στρατηγού Καρόλου Νόρμαν. Οι Τούρκοι παρά τον ηρωϊσμό των Ελλήνων, αλλά και πολλών φιλελλήνων που βρισκόταν ανάμεσά τους, κέρδισαν τη μάχη. Από τους 93 φιλλέληνες σκοτώθηκαν οι 68. Από την πλευρά των Τούρκων φονεύθηκαν περίπου 1.000.
26 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΩΝ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΩΝ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΛΗ.
Ο Θεόδ. Κολοκοτρώνης, με 2.500 μαχητές και με τη βοήθεια του Νικηταρά και των Φλεσσαίων, κατατροπώνουν τη στρατιά του Δράμαλη (γύρω στους 24.000-30.000 άνδρες), που περνούσε τα στενά στα Δερβενάκια, επιστρέφοντας από το Άργος στη Κόρινθο. Η περιφανής αυτή νίκη πέτυχε χάρη στο σχέδιο του Θ. Κολοκοτρώνη και έσωσε την επανάσταση στη Πελοπόννησο.
6-7-1827
Μετά από πρωτοβουλία των τριών εγγυυητριών δυνάμεων (Γαλλίας-Αγγλίας-Ρωσίας), υπογράφεται η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ, με την οποία καθορίζεται η ανάγκη προστασίας των Ελλήνων, η κατάπαυση των εχθροπραξιών και από τα δύο μέρη και η επιβολή αυτονομίας σης Ελλάδας. Σε αντίθετη περίπτωση οι δυνάμεις θα επενέβαιναν παίρνοντας τα αναλογα μέτρα. Αυτό έγινε με την ναυμαχία του Ναυαρίνου που ακολούθησε.
20-7-1903
Το Βουλγαρικό Κομιτάτο, εκδηλώνει επανάσταση με επίκεντρο τη Δυτική Μακεδονία, γνωστή ως επανάσταση του ΄Ηλι Ντεν (ημέρα του Προφήτη Ηλία). Σκοπός της ήταν η δημιουργία αυτόνομης Βουλγαρικής Μακεδονίας, με την σύμπραξη όλου του χριστιανικού πληθυσμού της περιοχής.
11-7-1908
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.
Ο Σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ Β', υποκύπτοντας στις απαιτήσεις της Επαναστάσεως των Νεοτούρκων, δημοσιεύει ανακοίνωση με την οποία διακηρυσσόταν το Σύνταγμα, ανασχηματιζόταν η Κυβέρνηση και προκυρήσσονταν εκλογές για την ανάδειξη Βουλής. Το γεγονός αυτό, καθώς και η παροχή αμνηστίας στους αντάρτες και η εντύπωση ότι όλα θα πήγαιναν καλά, οδήγησε τους Έλληνες στην απόφαση να τερματίσουν τον Μακεδονικό Αγώνα.
17-7-1912
Οι κάτοικοι της Ικαρίας, υπό τον Ιωάννη Μαλαχία, διώχνουν τις τουρκικές αρχές και ανακηρύσσουν την ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, που διατηρήθηκε μέχρι τις 4-11-1912, οπότε έφθασε εκεί άγημα του ελληνικού Στόλου και ύψωσε την Ελληνική Σημαία.
1913
1 ΙΟΥΛΙΟΥ
Το 21ο Σύνταγμα Πεζικού της VII Μεραρχίας Πεζικού (ΜΠ), προελαύνει από τον σιδηροδρομικό σταθμό Αγγίστας και απελευθερώνει τη Δράμα μετά από αγώνα, ενώ οι Βούλγαροι υποχωρόντας προς τα ανατολικά και βόρεια, προβαίνουν σε άγριους βανδαλισμούς.
6 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ο Ελληνικός Στρατός, με την VII ΜΠ, απελευθερώνει το Κ. Νευροκόπι.
12 ΙΟΥΛΙΟΥ
Αγήματα του Ελληνικού Στόλου, από τα αντιτορπιλικά ΣΠΕΤΣΑΙ-ΥΔΡΑ και ΑΣΠΙΣ, υπό τον Πλοίαρχο Γκίνη, απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη.
12 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ο Ελληνικός Στρατός, με την VII ΜΠ, απελευθερώνει τη Ξάνθη.
14 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ημιλαρχία της VIIΙ ΜΠ, εισέρχεται στις 11:00, στη Κομοτηνή, όπου γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τους Έλληνε κατοίκους.
28 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ Β΄ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.
Στο Βουκουρέστι υπογράφεται συνθήκη, ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Βαλκανικές χώρες αφενός και τη Βουλγαρία αφετέρου. Με τη συνθήκη αυτή τερματίζεται ο Β΄ΒΠ, που έγινε εξαιτίας των εδαφικών διεκδικήσεων της Βουλγαρίας, σε βάρος των γειτόνων της. Παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα εδάφη από τη κορυφογραμμή του όρους Κερκίνη (Μπέλες) μέχρι τις εκβολές του Νέστου ποταμού.
17/29- ΙΟΥΛΙΟΥ 1919
ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΙΤΤΟΝΙ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.
Υπογράφεται μυστική συμφωνία από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Κόμη Θωμά Τιττόνι, με την οποία καθορίζεται η διαχωριστική γραμμή κατοχής της Μ. Ασίας, μεταξύ των στρατευμάτων της Ελλάδας και της Ιταλίας. Με την συμφωνία αυτή, παρεχόταν πλήρης υποστήριξη στις ελληνικές διεκδικήσεις, στην Ανατολική και Δυτική Θράκη και γινόταν αποδεκτή από πλευράς Ιταλίας, η ελληνική απαίτηση ενσωματώσεως της Β. Ηπείρου με την Ελλάδα. Το σύμφωνο αυτό καταγγέλεται από τον Κόμη Κάρολο Σφόρτσα Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, στις 10/22-7-1920.
1920
12 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.
Με εντολή των Συμμάχων, η Ελληνική Στρατιά Δ. Θράκης, που την αποτελούσαν η 9η και 19η Περαχίες Πεζικού και η Μεραρχία Σμύρνης, πραγματοποίησε συνδιασμένη επιχείρηση στην Ανατολική Θράκη, για να καταστείλει το Κίνημα του Συνταγματάρχη Τζαφέρ Ταχιάρ, διοικητή του τουρκικού Α΄ΣΣ, που αρνιόταν να δεχθεί τη Συνθήκη του Μούδρου (το λιμάνι της νήσου Λήμνου),για τη Τουρκία. Η επιχείρηση στέφθηκε από επιτυχία με την κατάληψη της Ανδριανουπόλεως, στις 12/25 Ιουλίου. Αργότερα, με τη Συνθήκη των Σεβρών (μπορείτε να διαβάσετε το κείμενό της στα αγγλικά εδώ), ολόκληρη η Θράκη, ως τα όρη της Τζατάλτζας παραχωρήθηκε στην Έλλάδα, ενώ η Κωνσταντινούπολη και τα Στενά κηρύχθηκαν ελεύθερη ζώνη ελεγχομένη από τους Συμμάχους.
29 ΙΟΥΛΙΟΥ έως 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.
Υπογράφεται η Συνθήκη Ειρήνης των Σεβρών, (μπορείτε να διαβάσετε το κείμενό της στα αγγλικά εδώ),ανάμεσα στους Συμμάχους (Αντάντ) και την Τουρκία, με την οποία τερματιζόταν η εμπόλεμη με αυτήν κατάσταση. Στην Ελλάδα παραχωρούνται, η ανατολική Θράκη μέχρι την Τζατάλτζα και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος. Η Σμύρνη και η γύρω περιοχή θα παρέμειναν κάτω από την Οθωμανική κυριαρχία αλλά υπό ελληνική διοίκηση για 5 χρόνια, οπότε με δημοψήφισμα θα δινόταν στην Ελλάδα οριστικά. Η Συνθήκη αυτή έπαψε να ισχύει με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, (μπορείτε να διαβάσετε το κείμενό της στα αγγλικά εδώ).
1921
8 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΔΟΡΥΛΑΙΟΥ.
Οι τουρκικές δυνάμεις μετά την υποχώρησή τους από την Κιουτάχεια και το Δορύλαιο (Εσκί Σεχίρ), αφού ανασυγκροτήθηκαν, ενεργούν από το πρωϊ, αιφνιδιαστική αντεπίθεση, εναντίον των ελληνικών θέσεων, επί μετώπου από το Δορύλαιο μέχρι το Σεϊντή Γαζή. Μετά από σκληρούς αγώνες τα ελληνικά τμήματα αποκρούουν με επιτυχία την τουρκική αντεπίθεση, προξενούν σοβαρές απώλειες στον εχθρό και τον υποχρεώνουν να συμπτυχθεί άτακτα. Η μάχη του Δορυλαίου, είναι η σημαντικότερη μάχη που δόθηκε στη Μ. Ασία, γιατί έγινε επί ανοιχτού (αναπεπταμένου) πεδίου και πήραν μέρος όλες οι δυνάμεις των δύο αντιπάλων.
15 ΙΟΥΛΙΟΥ
Συνέρχεται στη Κιουτάχεια το Πολεμικό Συμβούλιο, υπό τη Προεδρία του Βασιλιά Κωνσταντίνου, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι παρά τις επιτυχίες του ελληνικού Στρατού, δεν έγινε κατορθωτή η συντριβή του Κεμαλικού Στρατού. Γι’ αυτό αποφασίστηκε να γίνουν επιχειρήσεις προς την Άγκυρα.
24-7-1923
ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ.
Υπογράφεται στη Λωζάνη Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ των Συμμάχων, της Ελλάδας και της Τουρκίας, που θέτει οριστικά τέρμα στην εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ τους. Με την Συνθήκη αυτή αναθεωρήθηκε η Συνθήκη των Σεβρών και καθορίστηκαν τα όρια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που είναι αυτά που ισχύουν μέχρι σήμερα. Αναγνωρίστηκε επίσης η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου (Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο Ικαρία) και η τουρκική στα νησιά Ίμβρο και Τένεδο. Συμφωνηθηκε ακόμη η ανταλλαγή των πληθυσμών, που ολοκληρώθηκε το ίδιο έτος. Με το άρθρο 20 της Συνθήκης, η Τουρκία αναγνωρίζει τη προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμά της στην Κύπρο.
13-21 ΙΟΥΛΙΟΥ 1943
Το Σύνταγμα Βάτου των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ, προξενεί βαρύτατες απώλειες και επιβραδύνει πολύ τη κίνηση της 11 ης Ιταλικής Μηχανοκίνητης Μεραρχίας ΜΠΡΕΝΕΡΟ, στη στενωπό του Μακρυνόρους. Η Μεραχρία αυτή, κινούμενη στο δρομολόγιο Αγρίνιο-Αμφιλοχία-Άρτα, είχε ως αποστολή, μέσω Ηπείρου κι Αλβανίας να αποβιβασθεί στη Σικελία για να ενισχύσει τις εκεί δυνάμεις του Άξονα.
12-7-1944
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ.
Από τις μεγαλύτερες επιθετικές επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών. Άρχισε το βράδυ στις 12-7-1944 και τελείωσε στις 14-7-1944. Διεξηχθηκε μέσα στη περιοχή ΡΙΒΙΟ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ-ΒΟΝΙΤΣΑ-ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ-ΚΡΙΚΕΛΟ-ΑΡΤΑ, με κύρια προσπάθεια την κατάληψη της πόλης της Αμφιλοχίας.
1974
15 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ελληνοκυπριακό ένοπλο πραξικόπημα ανατρέπει τον Πρόεδρο της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.
20 ΙΟΥΛΙΟΥ
Η Τουρκία με το πρόσχημα της αποκαταστάσεως της συνταγματικής τάξεως και της προστασίας της τουρκικής μειονότητος, εισβάλλει στη Κύπρο με απόβαση στη περιοχή της Κυρήνειας και αεραπόβαση στη περιοχή Γκιόνελι, δημιουργώντας στις επόμενες ημέρες μεγάλο προγεφύρωμα (ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΛΑ -1). Η Ελλάδα κηρύσσει γενική επιστράτευση.
22 ΙΟΥΛΙΟΥ
Μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επέρχεται συμφωνία καταπαύσεως του πυρός στη Κύπρο από τις 17:00. Οι Τούρκοι την παραβιάζουν την ίδια ώρα.
23 ΙΟΥΛΙΟΥ
Αποκαθίσταται το Δημοκρατικό Πολίτευμα στην Ελλάδα.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου
<< Home