Τετάρτη 26 Ιουλίου 2006

ΜΙΚΡΑ ΚΡΑΤΙΔΙΑ…… ‘’ΑΓΓΕΛΙΚΑ’’ (?) ΠΛΑΣΜΕΝΑ

Με αφορμή τις επίσημες συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο, Προέδρων και Πρωθυπουργών της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, που έγιναν στην Βιέννη, στις 24-7-2006, σκέφτηκα να κάνω ένα round-up, για αυτά τα ‘’μικρά κρατίδια’’ που ξεφυτρώνουν στις βόρειες παρυφές της Ελλαδίτσας μας και να αποτυπώσω και τις εκτιμήσεις μου για αυτό που συμβαίνει γύρω – γύρω μας.

Γιατί τα πράγματα …μπορεί να μη πάνε όσο καλά το θέλουν αυτοί που τα δημιούργησαν, ή που θέλουν να τα δημιουργήσουν.

Πάμε λοιπόν… από αριστερά προς τα δεξιά (όπως τα βλέπουμε στον χάρτη).

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ


Όλοι κι’όλοι 620.000 κάτοικοι.
Μαυροβούνιοι 43%, Σέρβοι 32%, Βόσνιοι 8%, Αλβανοί 5%, άλλες εθνότητες (Μουσουλμάνοι, Κροάτες, Ρομά) 12%
Τον Μάϊο 2006, με άνετη πλειοψηφία (55%), οι κάτοικοί του ψήφισαν, τη πλήρη απόσχισή τους από την Σερβία.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ


Κάτοικοι Αλβανικής εθνότητας 1,5 εκατομ. Σέρβοι 100.000
Από την άνοιξη του 1999 (μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των στρατευμάτων του Μιλόσεβιτς και των Κοσοβάρων αυτονομιστών του UCK και KLA), γίνεται στην ουσία προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ με τις ευλογίες του ΟΗΕ.
Από παλιά (Συνθήκη Βουκουρεστίου, 1913 και Συνθήκη Νεϊγύ, 1918), διατηρούσε μια ειδική σχέση ανεξαρτησίας, στα πλαίσια της Σερβίας και αργότερα της Γιουγκοσλαυίας, αλλά ακόμη και σήμερα θεωρείται από τους Σέρβους, ως η κοιτίδα του Σερβικού έθνους, αφού κατοικούσαν σ’αυτό από τον 8ο μχ έως τον 14ο μ.χ αιώνα. (πλήρη ιστορική ανάλυση εδώ και εδώ).
Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου ο Agim Ceku, πρώην Διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA).

Στις συνομιλίες για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, διακρίνουμε δύο τάσεις:

Την Σερβική, που λίγο πολύ μιλά για ‘’διευρυμένη αυτονομία’’, χωρίς να δέχεται να ακούσει καν τη λέξη αυτονομία, και
Την Κοσοβάρικη (στη πλειοψηφία τους Αλβανικής εθνότητας), που ξεκάθαρα μιλά για πλήρη ανεξαρτητοποίηση και τερματισμό κάθε σχέσεως με την Σερβία.

FYROM


Κάτοικοι: 2.000.000 εκ των οποίων το 25% Αλβανικής εθνότητας που κατοικούν κατά κύριο λόγο στο δυτικό τμήμα του κρατιδίου, αυτό που συνορεύει με την Αλβανία, διαπνεόμενοι στο σύνολό τους από τον Αλβανικό αλυτρωτισμό.
Στο 2000 και 2001, ξεκίνησαν ένολες συγκρούσεις μεταξύ των Αλβανών της FYROM και των Σκοπιανών, που είχαν ως αποτέλεσμα, τη Συμφωνία της Αχρίδος, σύμφωνα με την οποία, παραχωρίθηκε τοπική αυτονομία, σε δήμους και περιοχές που κατοικούνται από Αλβανούς καθώς και η κεντρική Διοίκηση ανέλαβε την υποχρέωση να αναπροσαρμόσει το Σύνταγμα και τους νόμους έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα κεφάλαια της Συμφωνίας της Αχρίδος.

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η Σερβία:

Με τη απόσχιση του Μαυροβουνίου, χάνει τη πρόσβασή της στην Αδριατική θάλασσα.

Με την ανεξαρητοποίηση (εάν αυτή θα είναι η κατάληξη των συνομλιών) του Κοσσυφοπεδίου, χάνει το λίκνο της ιστορικής της ύπαρξης, πληγώνεται θανάσιμα το εθνικό γόητρο και σε τελκή ανάλυση χάνει τα 25% περίπου των εδαφών της.

Η FYROM

Με την χαλαρή αυτονομία, που υποχρεώθηκε να εφαρμόσει, για τους αλβανικης εθνότητας πολίτες της, βλέπει να αναζωπηρώνεται ο Αλβανικός εθνικισμός του 25% των κατοίκων της και ίσως θα δούμε σε κάποια στιγμή, μια άτυπη, αλλά ουσιαστική σε πρώτη φάση και επίσημα πλέον, τελωνιακή ένωση με τη ‘’μητέρα’’ Αλβανία. Με μια τέτοια προοπτική, δεν θα απέχει και πολύ, ότι απομείνει από το σλαυομακεδονικό πληθυσμό της να κοιτά προς ανατολάς, προς τη Βουλγαρία, όχι τόσο με τα μάτια του 19ου αιώνα, αλλά με την ανάγκη για οικονομική και στρατιωτική συνεργασία, μια που τότε η Βουλγαρία θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Πώς καταντήσαμε …Λοχία; (που έλεγε και το παλιό τραγουδάκι), …. εμείς οι μόνοι εταίροι της ΕΕ, στην περιοχή, που θα γινόμασταν η ατμομηχανή που θα έσερνε τα Βαλκάνια στη πρόοδο, την ευημερία και τον ευρω-εκπολιτισμό!
Εμείς οι …. Στρατηγικοί εταίροι των απανταχού δυνατών και ακαταμάχητων Τζόνυδων, που σε μας προσβλέπανε και υπολογίζαν!

1. Πού είναι ο ρόλος μας και η παρουσία μας, στη περιοχή;
2. Τί έχουμε κάνει εμείς για όσα συμβαίνουν γύρω μας;
3. Πώς έχουμε σχεδιάσει να σταματήσουμε τη διείσδυση σε όλα αυτά τα κρατίδια, των Τούρκων, ακόμη ακόμη και των Βουλγάρων που σήμερα είναι ακόμη αδύναμοι οικονομικά και στρατιωτικά, αλλά νομίζω ότι δεν χάνουν ευκαιρεία να προχωρούν;
4. Γιατί δεν ενεργοποιούμαστε, έστω και καλυμμένα, στη κατεύθυνση δημιουργίας Κουρδικού κράτους (αντιπεριπασμός στην Τουρκία);

Τα σύνορα στα κρατίδια που είναι προς βορρά της Ελλάδος, μετά από 5-10-15 χρόνια νομίζω ότι δεν θα είναι τα ίδια με τα σημερινά, όπως δεν είναι τα σημερινά αυτά που ήταν το 1999 (πριν από 7 χρόνια)!

Έρχονται δύσκολοι καιροί .....

Πόσοι (από αυτούς που πρέπει) τό'χουν όμως καταλάβει;

11 Comments:

At Τετάρτη, Ιουλίου 26, 2006 2:49:00 π.μ., Blogger Unknown said...

Μετά οι Αλβανοί θα κοιτάξουν και προς νότο...

Στο μεταξύ ας χαλαρώσουμε.

 
At Τετάρτη, Ιουλίου 26, 2006 12:09:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

Κι'άλλο να χαλαρώσουμε αγαπητέ μου tolisbak !

Προμήθειες από τώρα ια ...βαζελίνη σε σωληνάρια που είναι και εύκολη στη μεταφορά...!

 
At Τετάρτη, Ιουλίου 26, 2006 1:51:00 μ.μ., Blogger artfarted said...

Οι Αλβανοί ξαπανέκαθεν αλληθώριζαν προς τα κάτω. Το τί θα γίνει πέρα απ' τα βόρεια σύνορά μας δεν είναι-κατά την ταπεινή μου γνώμη πρόβλημά μας. Αν διαλυθούν τα Σκόπια θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και οι εραστές των Αλβανών θα δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να τους μπάζουν στις κρεβατοκάμαρές τους...
Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι τα πάντα αντικαταστάθηκαν ή γκρεμίστηκαν από το lifestyle. Η συζήτηση για τα στρατηγικά διλήμματα της χώρας, για την πολιτική εθνικής ασφάλειας, για τα εθνικά συμφέροντα κλπ, προαπαιτεί ενημέρωση, έγνοια, εγρήγορση, αφιέρωση χρόνου και κόπου. Ο σημερινός «Ελληνάρας» προτιμά την καλοπέραση και δυστυχώς οι πάμπολλοι ψευτο-προοδευτικοί lifestylers κατασκεύασαν το εύπεπτο και χαρακτηριστικά υποκριτικό άλλοθι του «ρατσισμού», του «εθνικισμού» και των συγγενικών εννοιών, για ξεφεύγουν με συνοπτικές διαδικασίες από τις ευθύνες τους ως Έλληνες πολίτες και να επιστρέφουν στην ανέφελη Διεθνή του Lifestyle κάθε φορά που τα γεγονότα τους πιέζουν.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και εν γνώσει τους ότι αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης, οι εναπομείναντες πατριώτες θα πρέπει να αγωνιστούν για όλους. Πρώτα απ’ όλα όμως θα πρέπει να αναγνωριστούν και να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες της Ελληνικής γεωστρατηγικής πολιτικής ώστε να μην υποστεί η χώρα μας καταστροφικές και μη αναστρέψιμες απώλειες. Θα κλείσω ισχυριζόμενος ότι πρώτη προτεραιότητας μιας αναγκαίας και ικανής πολιτικής εθνικής ασφάλειας είναι να μην δοθούν ποτέ πολιτικά δικαιώματα στους Αλβανούς μετανάστες. Θα πρέπει κάποτε να γίνει άρθρο του Συντάγματος της Ελλάδας ότι, άνθρωποι προερχόμενοι από χώρες που εγείρουν αξιώσεις εναντίον της χώρας μας ποτέ και για κανένα λόγο δεν θα αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια. Αλλιώς μόνοι μας θα βγάλουμε τα μάτια μας.

 
At Τετάρτη, Ιουλίου 26, 2006 3:29:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ artfarted

Καλά, τά' πες ΟΛΑ!!
Αυτό το κομεντ, δεν μπορεί να μείνει κρυμμένο εκεί που είναι.
Σου ζητώ την άδεια να το ΄΄αναμεταδώσω'' ως ποστ, χωρίς να σου ΄΄κλέψω'' τις απόψεις αλλά να βάλω και γω το ...κάτι τις μου''.Σε κάθε περίπτωση, συμφωνώ μαζί σου.

 
At Τετάρτη, Ιουλίου 26, 2006 4:26:00 μ.μ., Blogger artfarted said...

Κάνε ό,τι θες :-]

 
At Τετάρτη, Ιουλίου 26, 2006 5:50:00 μ.μ., Blogger Greg said...

Σας βρίσκω "περίεργους"... Δεν έχετε αντιληφθεί ότι με τους εμπόρους (μπακάληδες κλπ) θα "κατακτήσει" τον κόσμο η "μεγάλη και ισχυρή" μας χώρα;

Ίσω θα έπρεπε να προστεθεί στο παραπάνω "σύνταγμα" και η ακόλουθη παράγραφος:

"Όλοι όσοι κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει σε παρελθόντα χρόνο - ανέξοδα για τους ίδιους - την "πολιτική των εμπόρων", με βεβαιωμένο τίμημα σε μέλλοντα χρόνο την όποια εδαφική ή άλλη εθνική απώλεια, οι Έλληνες πολίτες (ακόμη και οι Αλβανοί Ελληνοποιηθέντες...) να μπορούν εκ των υστέρων να τους "σαπίζουν" ατιμωριτί στο ξύλο, όπου και να τους συναντήσουν!"

Να βγεί και κάτι από την αλητεία. Να χάσουμε και κανά κιλό. Να βελτιώσουμε την άθλια φυσική μας κατάσταση... Μια και "γεμίσαμε" από εθελοτυφλούντες νηφάλιους...

 
At Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2006 9:42:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ artfarted

Ευχαριστώ. Σπεύδω αμέσως

 
At Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2006 9:46:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ Greg

Έχω φυλαγμένη μια ''ζουπανίκα'', για τα μεθεόρτια, όψεποτε υπάρξουν.

 
At Κυριακή, Αυγούστου 06, 2006 3:19:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Στη πλειοψηφία τους Αλβανικής εθνότητας"

74% ορθόδοξοι
18% μουσουλμάνοι

63% σερβόφωνοι
5% αλβανοί


http://en.wikipedia.org/wiki/Montenegro

Η ελλιπής εξακρίβωση στοιχείων σε εκθέτει. Το μαυροβούνιο θα γίνει τώρα ο φορολογικός παράδεισος που ο μαφιόζος Τζουγκάνοβιτς πάντα ήθελε.

Ανέστης

 
At Κυριακή, Αυγούστου 06, 2006 3:23:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

4. Γιατί δεν ενεργοποιούμαστε, έστω και καλυμμένα, στη κατεύθυνση δημιουργίας Κουρδικού κράτους (αντιπεριπασμός στην Τουρκία)

Μεγάλη κουβέντα είπες αλλά ποιός σε ακούει. Πριν μερικά χρόνια είχα διαβάσει μια συνέντυξη του Σαρρή που έλεγε και εκείνος ότι αυτή η τακτική είναι η μεγαλύτερη ελπίδα μας. Αλλά φευ...

Ανέστης

 
At Κυριακή, Αυγούστου 06, 2006 5:58:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ Ανέστης
Ευχαριστώ για την διόρθωση, σε ότι αφορά το Μαυροβούνιο, δεν ξέρω τί λάθος έγινε. Έβαλα στοιχεία από το CIA factbook, έτσι για να μη πει κανένας ότι η βίκι κ.λ.π κ.λ.π.
Σε ότι αφορά στα άλλα σου κόμεντς, πλήρως συμφωνώ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home