Παρασκευή 11 Αυγούστου 2006

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

2-8-338 π.χ

Ο Φίλιππος, επικεφαλής της Μακεδονικής Φάλαγγος, συντρίβει τους Αθηναίους και Θηβαίους στην πεδιάδα της Χαιρώνειας, σε μια προσπάθεια πανεθνικής ενώσεως όλων των πόλεων-κρατών. Στη μάχη διακρίθηκε ιδιαίτερα ο γιος του Αλέξανδρος, 18 χρονών τότε, που διοικούσε το Ιππικό.

27-8-479 π.χ

ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ

Ο Παυσανίας, επικεφαλής Σπαρτιατικών, Αθηναϊκών και λοιπών ελληνικών δυνάμεων, κατανικά στις Πλαταιές τους Πέρσες, στους οποίους είχαν προσχωρήσει και οι Θηβαίοι, υπό τον Μαρδόνιο. Η καταστροφή των Περσών ήταν πολύ μεγάλη. Σκοτώνεται και ο Μαρδόνιος.

20-8-480 π.χ

ΜΑΧΗ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ

Ο Βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας, με 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς, αμύνεται στα στενά των Θερμοπυλών, αντιμετωπίζοντας τις στρατιές των Περσών υπό τον Ξέρξη. Πέφτει μαζί με όλους τους άνδρες του, ηρωϊκά. Η αυτοθυσία του, οδηγεί τους Έλληνες στις μετέπειτα νικηφόρες μάχες των Πλαταιών και της Σαλαμίνας και αποτελεί από τότε παράδειγμα πίστης και υποταγής στο μεγαλείο της Πατρίδας και της Ελευθερίας.

13-8-490 π.χ

ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ.

Ο Μιλτιάδης με 10.000 Αθηναίους και 1.000 Πλαταιείς, κατανικούν στον Μαραθώνα, 55.000 Πέρσες υπό τον Δάτη και Αρταφέρνη. Η Ελληνική νίκη αυτή αποτελεί σύμβολο σε όλο τον κόσμο της νίκης και της ελευθερίας κατά του σκότους και της βαρβαρότητος. Απώλειες σε νεκρούς Πέρσες 6.000, Έλληνες 192.

7-8-626

Οι Βυζαντινοί καταναυμαχούν και διασκορπίζουν τον στόλο των Αβάρων-Σλαύων που πολιορκούσε τη Βασιλεύουσα. Η νίκη αποδόθηκε στην Υπερμάχο Θεοτόκο, στην οποία αφιερώθηκε ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ.

4-8-1865

Με Βασιλικό Διάταγμα καθιερώνεται το ποίημα του Δ.Σολωμού, Ύμνος προς την Ελευθερία, ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδος, που μελοποιήθηκε από τον Νικόλαο Χαλκιόπουλο (Μάντζαρο).

21-8-1866

Στο χωριό Ασκύφου των Σφακίων της Κρήτης, η Κρητική Γενική Συνέλευση κηρύσσει την Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα.

18-8-1904

Αντάρτικο σώμα από 14 άνδρες, υπό τον κρητικό Ευθύμιο Καούδη, εισέρχεται από την ελεύθερη ΄Ελλάδα, στη Δυτική Μακεδονία, στην περιοχή των Κορεστίων στο όρος Βίτσι.

28-8-1904

Ο Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού Παύλος Μελάς, μαζί με 30 άνδρες, μπαίνει στην Τουρκοκρατούμενη Μακεδονία, από την Μονή Μερίτσας, κοντά στο χωριό Οξυνεία Καλαμπάκας, για να αρχίσει τον αγώνα κατά των Βουλγάρων Κομιτατζήδων.

15-8-1909

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΟΥΔΙΟΥ.

Επαναστατούν οι Αξιωματικοί μέλη του ‘’ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ’’, με επικεφαλής τον Συνταγματάρχη Νικ. Ζορμπά και συγκεντρώνονται στο Γουδί, από όπου απευθύνουν διακήρυξη που ζητούν τη απομάκρυνση του Διαδόχου από τη Διοίκηση του Στρατού και του Ναυτικού, καθώς και εξυγίανση των πολιτικών θεσμών. Καλούν δε τον Ελευθέριο Βενιζέλο στον οποίον αναθέτουν την εντολή σχηματισμού Πολιτικής Κυβερνήσεως.

6-8-1921

Αρχίζει η διάβαση του νοτίου κλάδου του ποτ. Σαγγαρίου, από τα Α’ και Γ΄Σώματα Στρατού. Στη συνέχεια ο Ελληνικός Στρατός διασχίζει την Αλμυρά ΄Ερημο, όπου άνδρες και μεταγωγικά κτήνη, δοκιμάζονται από την άνυδρη και με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αυτή περιοχή.

11-8-1921

Αρχίζει η κυρία επίθεση του Ελληνικού Στρατού, ανατολικά του ποτ. Σαγγαρίου. Στη μάχη επιτίθενται κατά της αμυντικής τοποθεσίας του Σαγγαρίου, τα Α΄, Β΄ και Γ΄Σώματα Στρατού.
Στις 14-8-1921, καταλαμβάνεται μετά από σκληρούς αγώνες, η πρώτη αμυνική γραμμή των Τούρκων.

22-8-1921

Η Στρατιά Μικράς Ασίας εισηγείται την επιστροφή της στις θέεις εξορμήσεως, στη γραμμή Δορυλαίου-Αφιόν Καραχισάρ, γιατί, σύμφωνα με την εκτίμησή της, η παραμονή του στρατού στον Σαγγάριο, ήταν επικύνδυνη λόγω δυσκολιών ανεφοδιασμού αλλά και της εποχής των βροχών που επακολουθούσε.

25-8-1921

Η Στρατιά της Μ. Ασίας αφού δεν κατόρθωσε να διασπάσει την αμυντική γραμμή του Σαγγαρίου και να δημιουργήσει συνθήκες προελάσεως προς την Άγκυρα, μεταπίπτει σε κατάσταση άμυνας, περιμένοντας την απόφαση της Κυβερνήσεως επί της εκθέσεως που είχε υποβάλλει στις 22-8-1921.

14-8-1922

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ. ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.

Η κατάληψη από τους Τούρκους ζωτικών εδαφών δυτικά του Αφιόν Καραχισάρ, η αδυναμία αποτελεσματικής επεμβάσεως της εφεδρείας της Ελληνικής Στρατιάς, η αδυναμία (λόγω εδάφους), να συγκεντρωθεί και να υποστηρίξει το πυροβολικό, τον αμυντικό αγώνα της Στρατιάς αλλά και η βαθειά εισχώρηση της Τουρκικής Μεραχίας Ιππικού, στο εσωτερικό της αμυντικής ελληνικής τοποθεσίας, ανάγκασαν τη Στρατιά να αρχίσει γενική σύμπτυξη. Στη ταχεία κατάρρευση του μετώπου συνετέλεσαν ακόμη, κατά πολύ, το χαμηλό ηθικό των ανδρών από τη μακρά απραξία και η επίδραση του επάρατου διχασμού, που είχε επεκταθεί και στις τάξεις του Στρατού.

27-8-1922

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ- ΣΦΑΓΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΜΥΡΝΗΣ.

Τα τελευταία Ελληνικά τμήματα εγκαταλείπουν τη Σμύρνη τις πρωϊνές ώρες. Στις 1100, τμήμα από 400 ατάκτους ιππείς υπό τον Κιορ Μπεχλιβάν εισέρχεται στη πόλη και το βράδυ εισέρχεται ισχυρό τμήμα τούρκικου πεζικού. Αρχίζουν οι διωγμοί και σφαγές Ελλήνων και Αρμενίων. Κατακρεουργείται και ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος. (Διάβασε εδώ το γράμμα που έστειλε στον Ελ. Βενίζέλο ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος)

15-8-1940

Υποβρύχιο της φασιστικής Ιταλίας, τορπιλίζει στο λιμάνι της Τήνου το εύδρομο ΕΛΛΗ, που βρισκόταν εκεί για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

17-8-1944

Δυνάμεις του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων και του 16ου Συντάγματος Πεζικού του ΕΔΕΣ, υπό τη διοίκηση του Συνταγματάρχη Βασ. Καμάρα, επιτίθενται εναντίον Γερμανών που είχαν οχυρωθεί στο χωριό Μενίνα. Μετά από διήμερο αγώνα τους εξουδετέρωσαν.

15-8-1949

Έληξε η μάχη στο Βίτσι με πλήρη νίκη του Ελληνικού τακτικού Στρατού επί των δυνάμεων του ΕΛΑΣ (η άποψη του ΚΚΕ εδώ). 'Ηταν από τα πρώτα αποτελέσματα ενός καλά σχεδιασμένου σχεδίου επιχειρήσεων το Σχέδιο Επιχειρήσεων ''ΠΥΡΣΟΣ''



29-8-1949

Έληξαν οι από 24-8-1949 επιχειρήσεις στον Γράμμο, με πλήρη νίκη του Ελληνικού τακτικού Στρατού επί των δυνάμεων του ΕΛΑΣ. Η μάχη αυτή σηματοδοτεί και το τέλος του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου που τόσα δεινά έφερε στη νεότερη Ελλάδα (η άποψη του ΚΚΕ, εδώ και εδώ).

14-8-1974

Η Τουρκία με βάση προσχεδιασμένη επιχείρηση, εφαρμόζει το Σχέδιο ΑΤΤΙΛΑΣ-2 και καταλαμβάνει σύντομα το 40% περίπου του εδάφους της νήσου.

6 Comments:

At Τρίτη, Αυγούστου 15, 2006 11:29:00 π.μ., Blogger Greg said...

Κι' αυτόν τον καλά σχεδιασμένο Αττίλα 2 (και όχι πρωτοβουλία κάποιου λοχαγού όπως προσπάθησαν να μας πείσουν) συζητάμε μέχρι σήμερα! Tον 1ο μάλλον τον είχαμε αποδεχθεί απ' ότι φαίνεται από την πορεία των πραγμάτων... Κανείς δεν διαπραγματεύεται τα αποτελέσματά του!

 
At Τρίτη, Αυγούστου 15, 2006 1:41:00 μ.μ., Blogger Unknown said...

Πολλες μάχες ρε ΠΗΓΑΣΕ...σε κόβω για..εθνοκεντρικό. Πως θα προοδεύσεις έτσι;

 
At Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2006 4:06:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ greg
Και τους 2 τους είχαμε αποδεχθεί, γι'αυτό δεν θα δούμε, τουλάχιστον στον 21 αιώνα, να ανοίγει ο Φάκελλος της Κύπρου.

 
At Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2006 4:11:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ tolisbak
Εγώ φταίω που ο Αύγουστος, προσφέρεται για πολεμκές επιχειρήσεις; (Αν και δε γράφω μόνο για πολέμους..).Εξ άλλου την Ιστορία αντιγράφω, από τα επίσημα στοιχεία του ΥΕΘΑ και ΥΠΕΘΑ, τί άλλο να κάνω;
Καλές διακοπές και τα λέμε στις 1-9-2006.

 
At Τετάρτη, Ιανουαρίου 14, 2009 11:12:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η Μονή Μερίτσας που αναφέρεστε για τον ΄Παύλο Μελά είναι η Ιερά Μονή Σταγιάδων. Αναφέρεται ως Μονή Μερίτσας από τον Παύλο Μελά στην επιστολή του προς τη γυναίκα του (εννοώντας μοναστήρι που βρίσκεται στην περιοχή Μερίτσας επειδή η Μερίτσα ήταν κεφαλοχώρι). Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται ως Μονή Σταγιάδων.
Για περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση http://www.imsragiadon.gr

 
At Πέμπτη, Ιανουαρίου 15, 2009 6:03:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@ Αριστοτέλης Ράπτης

Ευχαριστούμε για τη διευκρίνηση.

ΠΗΓΑΣΟΣ

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home