Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2006

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

‘’Όποιος αγνοεί και δεν συμβουλεύται την Ιστορία μοιάζει με τον οδηγό που δε κοιτάζει ποτέ τους καθρέπτες του αυτοκινήτου του’’.
ΑΓΝΩΣΤΟΥ.

20-9-325 π.χ

Ο Ελληνικός Στόλος του Μ. Αλεξάνδρου από 150 πλοία υπό το Ναύαρχο Νέαρχο από τη Κρήτη, αποπλέει από το λιμάνι Μάτταλα (στις εκβολές του Ινδού ποταμού) για να επιστρέψει στην Περσία. Μετά από πολλές αντιξοότητες και θαλασσοταραχές, στα τέλη Δεκεμβρίου φθάνει στην Αρμοζεία της Περσίας (τα σημερινά στενά του Ορμούζ).

29-9-480 π.χ

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Ο Ελληνικός στόλος υπό το Θεμιστοκλή, καταναυμαχεί τον κατά πολύ μεγαλύτερό του Περσικό στόλο του Ξέρξη, στα στενά της Σαλαμίνας. Απώλειες σε πλοία, Περσών 200, Ελήνων 40.

14-9-1814

ΙΔΡΥΣΗ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Οι ένθερμοι πατριώτες, Σκουφάς, Τσακάλωφ και Ξάνθος, ιδρύουν τη Φιλική Εταρεία, στην Οδησσό της Ρωσσίας με σκοπό την απελευθέρωση της Πατρίδας από τον Τουρκικό ζυγό.

23-9-1821

ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ

Μετά από τρίμηνη πολιορκία, οι Ελληνικές δυνάμεις, υπό το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, καταλαμβάνουν την Τρίπολη. Το γεγονός ήταν πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις στην ξηρά του Αγώνα. Οι απώλειες των Τούρκων έφτασαν στους 1000 νεκρούς και 8000 αιχμαλώτους και των Ελλήνων στους 300 νεκρούς.

14/26-9-1831

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ.

Υπογράφεται από τις μεγάλες δυνάμεις και ρυθμίζει μεταξύ των άλλων και τα σύνορα Ελλάδος-Τουρκίας στη γραμμή Άρτας- Βόλου.

27-9-1831

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Ο Κυβερνήτης της Ελλάδος, δολοφονείται από τον Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη στις 0635, ημέρα Κυριακή, μέσα στο Ναό του Αγ. Σπυρίδωνα, στο Ναύπλιο. Η στυγερή δολοφονία του, δείγμα των μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών αντιθέσεωντης μετεπαναστατικής εποχής, υπήρξε τργικό γεγονός που συγκλόνισε τον ελληνικό αό κι καθυστέρησε γιαπολύ τη προσπάθεια για τη πρώτη οργάνωση του κράτους.

3-9-1843

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.

Τη νύκτα 2 προς 3 Σεπτεμβρίου, επαναστατημένες Μονάδες του στρατού, υπό το Συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη και πλήθος λαού, συγκεντρώνονται μπροστά στα ανάκτορα και αναγκάζουν τον βασιλιά Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα. Έτσι λήγει η απόλυτη Μοναρχία (1833-1843). Ο Στρατός, τις πρωϊνές ώρες, επέστρεψε στους στρτώνες επευφημούμενες από το λαό.

27-9-1905

Στη πλατεία ΑΤ ΠΑΖΑΡ του Μοναστηρίου, απαγχονίζεται από τους Τούρκους μετά από καταδίκη του σε θάνατο, ο γενναίος Οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Καπετάν Κώττας, από το χωριό Κώττα (Ρούλια) των Κορεστίων. Ο ηρωϊκός οπλαρχηγός αν και ήταν σλαβόφωνος, είχε αδάμαστη ελληνική ψυχή και συνείδηση και η προσφορά του στον αγώνα του Μακεδονικού Ελληνισμού ήταν μεγάλη.

26-9-1916

ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

Εγκαθιδρύεται στη Θεσσαλονίκη προσωρινή Κυβέρνηση υπό τον Ελ. Βενιζέλο και τον Στρατηγό Παν. Δαγκλή και Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, που περιέλαβε μέλη από την Επιτροπή Εθνικής Αμύνης που είχε συγκροτηθεί στη Θεσ/νίκη το Δεκέμβριο του 1915 (Κίνημα Εθνικης Αμύνης). Η κυβέρνηση επιδόθηκε με τη βοήθεια και των Συμμάχων, στη ταχεία οργάνωση του στρατού, με σκοπό να πολεμήσει εναντίον των Βουλγάρων και των Κεντρικών Δυνάμεων, που ήδη κατείχαν την Ανατολική Μακεδονία και το Ρούπελ και να συμπαρακαθήσει στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης ως σύμμαχος των δυνάμεων της Αντάντ, και να διεκδικήσει απελευθέρωση των αλύτρωτων πληθυσμών περιοχών που κατείχονταν από την Τουρκία και Βουλγαρία.

21-9-1918

Η Ι Ελληνική Μεραρχία διά του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων, καταλαμβάνει τη πόλη των Σερρών.

23-9-1918

Η ΧΙΙΙ Μεραρχία δια του 3ου Συντάγματος Πεζικού, ανακαταλαμβάνει το Ροδολίβος της Δράμας και δια του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, την Καβάλα.

27-9-1918

Η ΧΙΙΙ Μεραρχία ανακαταλαμβάνει όλη τη περιοχή ανατολικά Καβάλας μέχρι τη Χρυσούπολη (Σαρισαμπάν) και τις εκβολές του ποτ. Νέστου. Η 1η Μεραρχία ανακαταλαμβάνει τη Ν’εα Ζίχνη (Ζηλιάχοβα) την Αλιστράτη, το Καλαπότι, το Οχυρό (Λίσσε) το Κάτω Νευροκόπι (Ζίρνοβο) και τη Δράμα, όπου εγκαθίσταται από 1-10-1918.

14-9-1921

Η Στρατιά Μικράς Ασίας, ολοκληρώνει τη σύμπτηξή της και εγκαθίσταται αμυντικά στη γραμμή Όρμος Κίου-Δορύλαιο-Αγιόν Καραχισάρ. Στη γραμμή αυτή μένει σε απραξία μέχρι τις 14-8-1922.

5-9-1922

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ.

Τα τελευταία ελληνικά τμήματα του Γ’ΣΣ εγκαταλείπουν το μεσημέρι το μικρασιατικό έδαφος από το λιμάνι της Αρτάκης.

28/9/1922 – 11/10/1922

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΑΝΑΚΩΧΗΣ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ.

Υπογράφεται στα Μουδανιά της Μ.Ασίας, σύμβαση ανακωχής Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας από τη μια μεριά και Τουρκίας από την άλλη, με την οποία τερματίζεται η εμπόλεμος κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Η Ελλάδα υπέγραψε τη σύμβαση μετά από 2 μέρες. Σ’αυτήν προβλεπόταν η εκκένωση, από τον Ελληνικό Στρατό, της Ανατολικής Θράκης μέχρι τον Έβρο ποταμό.

9-9-1941

ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ

Υπογράφεται στην Αθήνα το καταστατικό ιδρύσεως της Οργανώσεως Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος – ΕΔΕΣ. Ιδρυτικά του στελέχη ήταν ο Ναπολέων Ζέρβας, Λεωνίδας Σπαής και Ηλίας Σταματόπουλος. Στις 23-9-1941, φθάνει στην Ελλάδα ο καθηγητής Κομνηνός Πυρομάγλου με εντολές του εξόριστου στη Γαλλία, Στρατηγού Νικ. Πλαστήρα και αρχίζει συνενοήσεις με στρατιωτικές και πολιτικές προσωπικότητες για την οργάνωση του ΕΔΕΣ. Η οργάνωση αυτή με αρχηγό τον Ν.Ζέρβα και υπαρχηγό τον Κ.Πυρομάγλου, συγκρότησε από τα μέσα Ιουλίου 1942, στην περιοχή Ηπείρου, τις Ένοπλες Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών – ΕΟΕΑ, που είχαν πλήρη στρατιωτική οργάνωση και έδρασαν εναντίον των κατακτητών, υπό τις οδηγίες του Συμμαχικού Στρατηγίου της Μ.Ανατολής και της εξόριστης Ελληνικής Κυβερνήσεως.

27-9-1941

ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ.

Με πρωτοβουλία της 7ης Ολομέλειας του ΚΚΕ, ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο – ΕΑΜ, που περιελάμβανε κόμματα και προσωπικότητες και απλά μέλη από τον ευρύτερο πολιτκό και πνευματικό κόσμο.Το ΕΑΜ εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη αντιστασιακή Οργάνωση τη περίοδο της κατοχής.

13-9-1943

Άγημα από το αντιτορπιλικό ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ε.Μπαλτατζή, αποβιβάζεται στο Καστελόριζο και υψώνει την Ελληνική Σημαία.

25-9-1944

Τμήμα 25 Ιερολοχιτών, υπό τον Ταγματάρχη Π.Δημόπουλο, εκτελεί επιδρομή στο νησί της Μυκόνου, ανατινάζει αποθήκες πυρομαχικών, σκοτώνει 6 Γερμανούς και τραυματίζει άλλους 7. Την επομένη μέρα οι Γερμανοί εγκαταλείπουν το νησί.

2 Comments:

At Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2006 2:36:00 μ.μ., Blogger Greg said...

Για άλλη μια φορά μπράβο!

Θα έρθουν όμως τώρα οι Τουρκολάγνοι και θα λένε "είδες; σφάζαμε και μείς"... (βλ. Κολοκοτρώνης και Τριπολιτσά)

Και οι παλαιο-Πασόκοι που δεν έβαλες την 3η Σεπτέμβρη... Μέχρι που υποψιάζομαι ότι σε σπονσονάρουν Σημίτης-Γιωργάκης!

Καλά ξεμπερδέματα!
:-)

 
At Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2006 11:34:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

Ας έρθουν. Τι έχουν να πουν τάχα, το διάβασμα της ιστορίας μας ανάποδα και μέσα από ξεπερασμένες ''πρώην υπαρκτές'' θεωρήσεις της. Ας έρθουν.
Σε ότι αφορά τους ''σπόνσορες'' που λες και τη 3η του Σεπτέμβρη, θα γραφεί και αυτή στην Ιστορία με τη σειρά της. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποτιμήσουμε εκείνα τα γεγονότα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home