Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2006

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

(η πως αλλάζουν οι καιροί)


Διαβάζω στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 11/3/2005

''...η Aθήνα δεν εμφανίζεται πλέον σθεναρή στη στάση της για το καθεστώς των συνόρων. Aπαντώντας στο ερώτημα για το αν εξακολουθεί να βρίσκεται εν ισχύ η ελληνική θέση περί μη αλλαγής των συνόρων στην περιοχή, ο εκπρόσωπος είπε ότι «η θέση αυτή έχει επαναληφθεί επανειλημμένα και δεν μεταβάλλεται, στον βαθμό που διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή και είναι μία αρχή η οποία θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους». H αποστροφή του κ. Γ. Kουμουτσάκου ότι η θέση αυτή δεν μεταβάλλεται «στον βαθμό που διασφαλίζει τη σταθερότητα» στην περιοχή, δείχνει να προετοιμάζει το έδαφος για πιθανές αλλαγές, εάν κριθεί ότι η «σταθερότητα» δεν εξυπηρετείται από το υπάρχον συνοριακό καθεστώς των χωρών της περιοχής όπως αυτό έχει καθοριστεί από τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις''.

Ψάχνω για τις θέσεις του ΥΠΕΞ στην ιστοσελίδα του, να δω τι γράφει (τελευταία εημέρωση 23-11-2005 !)


Ε. ΡΟΛΟΣ / ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Ελλάδα επιδεικνύει έντονη διπλωματική δραστηριότητα για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, η οποία κλιμακώθηκε με την περιοδεία του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή στο Βελιγράδι και την Πρίστινα στις 2 & 3 Μαρτίου 2005 (ήταν η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός χώρας – μέλους της ΕΕ επισκεπτόταν το Κοσσυφοπέδιο).
Η δραστηριοποίηση της χώρας μας μέχρι σήμερα στόχευσε στη χάραξη από τη Σερβία ενιαίας γραμμής για το Κοσσυφοπέδιο, στην υιοθέτηση πλέον ρεαλιστικής πολιτικής από τη σερβική πολιτική ηγεσία…..Έναντι της πολιτικής ηγεσίας στην Πρίστινα το κεντρικό μήνυμα ήταν ότι η εκπλήρωση των Κριτηρίων είναι πλημμελής και πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια από τους Προσωρινούς Θεσμούς Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για όλους τους πολίτες και για την αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των μή αλβανικών μειονοτήτων.

Οι ελληνικές θέσεις για το Κοσσυφοπέδιο εστιάζονται στα ακόλουθα σημεία:

1. Η λύση που θα εξευρεθεί πρέπει να προέλθει από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να μην είναι προϊόν επιβολής, ούτε πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων.
2. Πρέπει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα όπως την εγγυώνται τα Ηνωμένα Έθνη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
3. Πρέπει να προάγει την περιφερειακή σταθερότητα, να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να κινείται στα πλαίσια της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής.
4. Στόχο πρέπει να αποτελεί το πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό Κόσοβο, στο οποίο θα έχουν θέση και θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα όλοι οι κάτοικοί του.
5. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην παράλληλη εφαρμογή των Κριτηρίων, με προτεραιότητα την Αποκέντρωση, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλείας για την επιστροφή των μη Αλβανών προσφύγων και εκτοπισμένων και την προστασία της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς και αποκατάσταση των καταστραφέντων μνημείων.

Μετά βλέπω και τις δηλώσεις του ΚΚ, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σερβίας Τάντιτς, στις 31-1-2006

‘’Για το μεν πρώτο θέμα, δηλαδή του Κοσόβου, επανέλαβα τη θέση μας ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, που ενσαρκώνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Η λύση αυτή θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων πλευρών και όχι προϊόν επιβολής ή υπαγορεύσεως.Εξέθεσα στον Πρόεδρο Τάντιτς ότι η Ελλάδα προσβλέπει σε ένα πολυεθνικό Κόσοβο, όπου Σέρβοι και Αλβανοί θα ζουν ειρηνικά, ο ένας δίπλα στον άλλον και ότι το καθεστώς που θα αποφασισθεί δεν θα γίνει σε βάρος της σταθερότητας στον χώρο των Βαλκανίων.
Να και τι δήλωσε η Dora μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Μπ. Τάντιτς, στις 14-9-2006

''Όπως ήταν φυσικό μας απασχόλησε ιδιαιτέρως το ζήτημα του Κοσόβου, το οποίο, όπως γνωρίζετε, έχει πλέον εισέλθει σε μια κρίσιμη καμπή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί αποτελεσματικά η περιφερειακή σταθερότητα είναι η επίτευξη αμοιβαίως αποδεκτής συμβιβαστικής λύσης….Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στην ιδέα του πολυπολιτισμικού Κοσόβου, χωρίς περιχαρακώσεις και εθνικές διαιρέσεις με πλήρη διασφάλιση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και με αποτελεσματικό καθεστώς προστασίας της σερβικής ορθόδοξης θρησκευτικής κοινότητας…''

Διαβάζω και στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 16/9/2006, ένα σχόλιο ότι :
'' ...η ελληνική πλευρά έχει συστηματικά αποφύγει να τοποθετηθεί και περιορίζεται σε γενικόλογες αναφορές περί λύσης, η οποία θα σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων και θα εξασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ έχει εγκαταλείψει την παλιότερη ρητορική περί μη αλλαγής των συνόρων στη Bαλκανική''.
Από το ''στηρίζουμε την ΜΗ αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια''
τούμπα στο ''πολυπολυτισμικό Κόσοβο''
και... βλέπουμε μέχρι που να γίνουν οι εκλογές στη Σερβία εκεί στο 2007...
ΡΕ ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ !!

2 Comments:

At Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 20, 2006 2:23:00 μ.μ., Blogger Greg said...

Επειδή ο πολυπολιτισμός και η παγκοσμιοποίηση γυρνάει μπούνεραγκ, κρατάω αυτό το post σου για να τους ξεφτιλίσουμε όταν θα λένε τα ανάποδα την περίοδο που θα αυτονομηθεί (καντονοποιηθεί η ΝΑ Τουρκία - Κουρδιστάν)

Για την Θράκη δεν αμφιβάλλω... Τα ίδια θα λένε!
Η Τουρκία να μη θιγεί! Οι άλλοι (και μεις μαζί) ας πάμε καλιά μας.

 
At Τρίτη, Σεπτεμβρίου 26, 2006 2:46:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

Και να φαντασθείς ότι κάνουμε συνέχεια πίσω. Δεν προλαβαίνουμε να μαζεύουμε τα μπαλάκια που μας πετάνε, γιατί τη μπάλα την έχουμε χάσει προ πολλού, ίσως από το 1996. Δεν μπορώ να το καταλάβω, τόση αναισθησία,τόσο our masters'voice, βρε παιδί μου; Τουρκική μειονότητα στα Δωδεκάνησα, Τουρκική στη Δ. Θράκη, να γυρίσουν στους Τσάμηδες οι περιουσίες τους ο άλλος, σε λίγο θα αρχίσουμε να ψάχνουμε τις περιουσίες των ανταλαγέντων τουρκόφωνων της Κοζάνης που είναι στη Καππαδοκία. 'Ολα τα περιμένω τώρα. Και μεις,.. στα μοεα μας και στο ιντερνασιοναλιματζιλίκι μας μπας και γίνει η Ντορούλα πράϊμ..
Ρε συ Greg, μπας και δεν είναι μόνο ο ψηλός γκαντέμης αλλά είναι και ο χοντρός..;

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home