Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2006

YIKIN, KIRIN, GIAVOURDUR !

Σπάστε, Γκρεμίστε, είναι Γκιαούρης !

Αυτά φώναζε ο μαινόμενος όχλος 50.000 Τούρκων, οπλισμένων με τσεκούρια, φτυάρια, ρόπαλα, σφυριά, το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, όταν ξεχύθηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καταστρέφοντας, πάνω από 1000 σπίτια Ελλήνων Ρωμιών, περισσότερα από 4.500 καταστήματα, εργαστήρια, κλινικές και εργοστάσια, 71 εκκλησίες, 26 σχολεία.
Το πογκρόμ της Τουρκίας, για τους Έλληνες και Αρμενίους, συνεχίσθηκε και στις 7 Σεπτεμβρίου, και επεκτάθηκε και στη Σμύρνη, περιλαμβάνοντας στα θύματα και τις οικογένειες Ελλήνων αξιωματικών που υπηρετούσαν στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Συνεχίσθηκε δε μέχρι τις 24:00 της 7ης , όταν η τουρκική Κυβέρνηση, κήρυξε στρατιωτικό νόμο για αυτές τις δύο πόλεις.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών εκτίμησε τις ζημιές των Ορθοδόξων Εκκλησιών σε 150 εκατομ. δολλάρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Τουρκική κυβέρνηση όχι μόνο έμεινε απαθής απέναντι στους βανδαλισμούς, όχι μόνο τους υπέθαλψε αλλά ενώ υποσχέθηκε αποκατάσταση των ζημιών της Ελληνικής Κοινότητας δεν έπραξε τίποτε.

Όλα ξεκίνησαν από τις 29 Αυγούστου 1955, που αρχίζει στο Λονδίνο 'Τριμερής Διάσκεψη' Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας. Η Διάσκεψη κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία, καθώς έπειτα από προβοκατόρικη -καθ' ομολογία των ίδιων των Τούρκων- βομβιστική επίθεση στον κήπο του τουρκικού προξενείου της Θεσσαλονίκης, ξέσπασε το ανθελληνικό πογκρόμ με λεηλασίες, και βανδαλισμούς εις βάρος των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.

Εκείνη την εποχή ο Πρωθυπουργός της χώρας, Στρατάρχης Παπάγος, είναι βαρειά άρρωστος και ουσιαστικά απέχει από τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα. Στην ουσία η κυβέρνηση είναι ακέφαλη.

Για τα ‘’καλά’’ του τότε Ελληνικού Πολιτικού κόσμου, και το τι έκανε μετά τη καταστροφή της Πόλης και της Σμύρνης και τον ευτελισμό των Ελλήνων Αξιωματικών, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Η αφορμή για το πογκρόμ, δόθηκε από μεθοδευμένη τρομοκρατική ενέργεια που οργάνωσε το επίσημο Τουρκικό κράτος. Τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1955, η σύζυγος του Γενικού Προξένου της Τουρκίας που βρισκόταν στα εγκαίνια της 20ής Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ζήτησε από τον φωτογράφο Κυριακίδη φωτογραφίες του σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ. Τις φωτογραφίες αυτές, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ήθελε, όπως είπε, ως ανάμνηση της επίσκεψής της, γιατί έφευγε την επόμενη για την Κωνσταντινούπολη.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1955, ο μουσουλμάνος φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που καταγόταν από την Κομοτηνή, Οκτάι Εγκίν, παρέδωσε μια βόμβα στον φύλακα του Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης Μεχμέτ Χασάνογλου. Η βόμβα που τοποθετήθηκε από τον τελευταίο στον κοινό κήπο που βρίσκεται το Τουρκικό Προξενείο και το σπίτι στο οποίο οι Τούρκοι θεωρούν πως γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, δεν προκάλεσε βέβαια καμιά ζημιά πέρα απ' τα τζάμια μερικών παραθύρων που έσπασαν. Αλλά αυτό δεν είχε καμιά σημασία. Το σχέδιο που οργανώθηκε από το επίσημο Τουρκικό Κράτος δεν ήθελε την καταστροφή αυτού του σπιτιού.

Το ίδιο απόγευμα (6-9-1955), εκδόθηκαν σε έκτακτη έκδοση δύο εφημερίδες στη Πόλη που είχαν παραποιημένες τις φωτογραφίες της κυρίας Προξένου. Η ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ ΕΞΠΡΕΣ είχε ως τίτλο ‘’ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ’’

Ήταν το σπίρτο που άναψε το μένος του όχλου για τους γκιαούρηδες.

Ήταν η αρχή της φυγής των Ρωμιών από τη Πόλη που ολοκληρώθηκε το 1964.

Ήταν η αρχή ενός καλοσχεδιασμένου σχεδίου τουρκοποίησης, ‘’ομογενοποίησης’’ της Πόλης…

Γιατί ο Μεγάλος Πατέρας της Τουρκίας, είχε πεί:

‘’ΜΠΙΖ ΜΠΙΖΕ ΜΠΕΝΖΕΡΙΖ’’

δηλαδή ‘’εμείς μοιάζουμε με μας’’ και αυτό έπρεπε να γίνει....

Ο Οκτάι Εγκίν, συλαμβάνεται μετά από ομολογία του φύλακα και φυλακίζεται, αλλά στις 15-6-1956, αφήνεται ελεύθερος και φεύγει για τη Τουρκία, προσλαβάνεται από την εφημερίδα ΤΖΟΥΧΜΟΥΡΙΕΤ ως μεταφραστής ελληνικών και αργότερα γίνεται Διευθυντής της Αστυνομίας στην Άγκυρα και μετά Νομάρχης στη Καππαδοκία!!

Τον Μάϊο του 1960, το βαθύ στρατιωτικό κράτος, με πραξικόπημα, ανατρέπει τη κυβέρνηση ΑΝΤΝΑΝ ΜΕΝΤΕΡΕΣ και στήνει δίκη στις 20-10-1960, που βρίσκει τον ΜΕΝΤΕΡΕΣ και τον υπουργό του των εξωτερικών ΦΑΤΙΝ ΡΟΥΣΤΟΥ, ένοχους, γιατί λέτε;
για τη ζημιά που προκάλεσαν στη Διεθνή εικόνα της Τουρκίας…!
και τους κρεμά σαν τους τελευταίους δολοφόνους!!

Όχι θα έσκαγε.

Η ομογενοποίηση όμως ήταν το σχέδιο που έπρεπε να πετύχει, κι’ ας πήγαιναν, ένας Πρωθυπουργός και ένας Υπουργός…..

Τι αξία έχει τώρα, για μας, για τη συγχωρεμένη την Ευσεβεία την Αλτιπαρμάκογλου, να μας ζητά συγνώμη ένας Mehmet Ali BIRAND γράφοντας το ‘’The shame of Sept. 6-7 is always with us’’ !!

Τι αξία και νόημα έχουν οι δηλώσεις του ΚΚ ότι η Τουρκία πρέπει:

«να αποδείξει έμπρακτα ότι προσαρμόζεται στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, να αποδείξει στην πράξη ότι θέλει να είναι καλός γείτονας, να επιδείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες»…

Δηλαδή με πιά ή ποιες συγκεκριμμένες πράξεις;

Με τι ενέργειες δηλαδή θα με πείσει ότι προσαρμόζεται στις αρχές της ΕΕ;

Θα άρει το casus belli;

Αυτό εννοούσε ο ηλιοκαμένος ποιητής;

Κι’ αν ναι γιατί δεν το λέει;


Μα γιατί ο πολιτικός μας κόσμος νομίζει ότι θα με πείσει με τις κουμπαριές του και τα ζεϊμπέκικά του, ότι το βαθύ κράτος της ‘’γείτονος και φίλης Τουρκίας’’ δεν έχει έτοιμα συστήματα και μεθοδεύσεις, όταν και αν χρειασθεί, να ξαναβγάλει στους δρόμους τον οργανομένο του ‘’όχλο’’ για να φωνάζει……

KAHROLSUN GIAVOURLAR !!

(Ανάθεμα στους Γκιαούρηδες)
ΥΓ
1. Αν κανείς από τους επισκέπτες θέλει να μελετήσει σε βάθος την μεθόδευση που ακολουθείται από τους ''κουμπάρους'' μία καλή πηγή είναι όσα γράφει ο Βασ. Κυριαζόπουλος στο ΑΝΤΙΒΑΡΟ
2. Ο παραπάνω σύνδεσμος μπήκε μετά από την ευγενική υπόδειξη του Μάρκου

8 Comments:

At Τρίτη, Σεπτεμβρίου 05, 2006 10:40:00 π.μ., Blogger Greg said...

Καλώς ήρθες!

Μπράβο για το άρθρο.

Ως προς την τελευταία ερώτηση. Το "υπαλληλήκι" που ξεκίνησε την περίοδο που περιγράφεις, απλά συνεχίζεται και σήμερα. Η προδοσία τους είναι ότι ξέρουν, πλην όμως καμώνονται το ανήξερο...

 
At Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2006 6:18:00 μ.μ., Blogger ΕΡΜΙΠΠΟΣ said...

Τι να κάνουμε τώρα; Ότι έγινε έγινε. Τώρα κοιτάμε μπροστά. Δηλαδή και να ξαναγίνει κάτι εμείς πάλι μπροστά θα κοιτάμε.

 
At Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 11, 2006 2:03:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ Greg
Ευχαριστώ greg.
Ναι συνεχίζεται και καμώνονται τους ανήξερους, αλλά μέχρι πότε...

 
At Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 11, 2006 2:08:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ ermippos.
Το ποτάμι αγαπητέ μου Έρμιππε δεν γυρίζει πίσω, αυτή είναι η πικρή αλήθεια και αν θέλεις ίσως να μην πρέπει να γυρίσουμε στα πίσω. Αλλά ! Από το ''ότι έγινε έγινε κοιτάμε μπροστά'', όπως λες, μέχρι να τα καλύπτουμε όλα με λήθη και να μη βγάζουμε τα εθνικά συμπεράσματα για να μη κάνουμε τα ίδια λάθη, έχει νομίζω πολύ μεγάλη διαφορά...

 
At Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 13, 2006 4:01:00 π.μ., Blogger ΕΡΜΙΠΠΟΣ said...

Πήγασε, νομίζω πως με αδικείς.

 
At Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 13, 2006 3:22:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ ermippos
Μακρυά από μένα, η εντύπωση ότι σε αδικώ. Αντίθετα, το σχόλιό σου μου έδωσε ''πάσα'' για να πω το κάτι τις μου το παραπάνω.
Sorry αν έδωσα διαφορετική εντύπωση από αυτή που ήθελα, αλλά βλέπεις οι διαδυκτιακές συξητήσεις και αταλλαγές απόψεων, μερικές φορές είναι σαν το ''χαλασμένο τηλέφωνο''.

 
At Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 14, 2006 12:44:00 μ.μ., Blogger Μάρκος said...

Μία εμπεριστατωμένη μελέτη για το ότι τα Σεπτεμβριανά ήταν Γενοκτονία μόλις κυκλοφόρησε στο αξιοπρεπέστατο Αντίβαρο (που έχει και επιπρόσθετο υλικό)

http://www.antibaro.gr/national/septembriana.pdf

Όποιος ξεχνάει το παρελθόν του θα το ξαναπάθει

 
At Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 14, 2006 10:55:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ μαρκος
Ευχαριστώ για τον σύνδεσμο. Σπεύδω!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home