Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2007

Πουλ όβερ δε γαϊδάρ....συ λέω ρε...


Στις 29 Ιανουαρίου του 2006, στο ποστάκι μου STATUS QUO ANTE , έκανα ένα σύντομο μνημόσυνο για τα τρία παιδιά που χάθηκαν εκείνο το βράδυ της 31-1-1996, πάνω από τα Ίμια.

Σήμερα λέω να πω ένα σύντομο ιστορικό που έχει βάση το περιοδικό ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ και να κάνω και μερικές σκέψεις…..

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
(η φωτό του πλοίου από το ΠΟΝΤΙΚΙ )

Στις 26 Δεκεμβρίου 1995 το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκεν Ακάντ» προσαράζει στις βραχονησίδες Ίμια. Ο Τούρκος πλοίαρχος ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα και αρχικά αρνείται να δεχθεί βοήθεια από ελληνικά μέσα έρευνας και διάσωσης.

Στις 28 Δεκεμβρίου, ελληνικά ρυμουλκά απεγκλωβίζουν το τούρκικο πλοίο και οδηγείται στην Τουρκία.

Στις 29 Δεκεμβρίου 1995, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει ρηματική διακοίνωση, στην οποία τα Ίμια χαρακτηρίζονται ως τουρκικό έδαφος.

Στις 10 Ιανουαρίου 1996, η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. με άλλη ρηματική διακοίνωση, στην οποία αναφέρεται η συνθήκη των Παρισίων του 1947, με την οποία οι βραχονησίδες Ίμια παραχωρήθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα, κατά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων.

Στις 4 Ιανουαρίου, ο Αμερικάνος πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, σε επιστολή του προς Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή, αναφέρει: Φοβάμαι θερμό επεισόδιο.
(όλες οι παρακάτω φωτό από τη ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ )


Στις 19 Ιανουαρίου, στην Ελλάδα πρωθυπουργός γίνεται ο Κ. Σημίτης. ΥΕΘΑ είναι ο Αρσένης, Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Έβερτ και Α/ΓΕΕΘΑ ο Ναύαρχος Λυμπερης.

Στις 25 Ιανουαρίου 1996, ο δήμαρχος Καλύμνου, Δ. Διακομιχάλης συνοδευόμενος από τον Αστυνομικό Διευθυντή της Καλύμνου, Γ. Ριόλα, υψώνουν στα Ίμια την ελληνική σημαία.

Στις 28 Ιανουαρίου 1996, μία ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων της εφημερίδας «Χουριέτ» προσεγγίζει τα Ίμια με ελικόπτερο, υποστέλλει την ελληνική σημαία και υψώνει την τουρκική.

Στις 30 Ιανουαρίου 1996, δημοσιεύεται σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι Τούρκοι διεκδικούν το σύνολο των βραχονησίδων, οι οποίες βρίσκονται κοντά στα Τουρκικά παράλια.

Τη νύκτα 30/31 Ιανουαρίου 1996, οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά κακές. Βρέχει συνεχώς και η ορατότητα στην κυριολεξία είναι μηδέν.

Στις 01:15 Τούρκοι κομάντος διαφεύγουν της προσοχής των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που επιτηρούν τα Ίμια και αποβιβάζονται στη μικρή Ίμια, στην οποία δε βρίσκονται ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Υψώνουν την τουρκική σημαία. Θα παραμείνουν επτά ώρες. Το γεγονός διαπιστώνεται από το περιπολικό «Αντωνίου» και επιβεβαιώνεται από ελικόπτερο ΑΒ-212 ASW της Φρεγάτας «Ναυαρίνο».
Στις 5:30 το ελικόπτερο επιστρέφοντας καταπέφτει στη θάλασσα. Σκοτώνονται οι αξιωματικοί που επέβαιναν, Χ. Καραθανάσης, Ε. Γιαλοψός, Π. Βλαχάκος.

Το ΚΥΣΕΑ, ύστερα από μαραθώνια σύσκεψη, απορρίπτει το ενδεχόμενο ανακατάληψης των Ιμίων, για να αποφύγει την πολεμική σύρραξη.

Στις 06:10 το πρωί, οι υπουργοί Αμύνης και Εξωτερικών, Γ. Αρσένης και Θ. Πάγκαλος, ανακοινώνουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με προσωπική παρέμβαση του Προέδρου των Η.Π.Α., Μπιλ Κλίντον, και του διαμεσολαβητή Ρ. Χόλμπρουκ.
Οι ελληνικές δυνάμεις αποχωρούν από τα Ίμια παίρνοντας μαζί και την ελληνική σημαία.
Το ίδιο πράττουν και οι Τούρκοι καταδρομείς.
Οι οποίοι όμως εκτέλεσαν ένα καλά - από πολύ καιρό - οργανωμένο σχέδιο.....
Όπως κάνουν εδώ και 2-3 χρόνια, σε στρατηγικό επίπεδο για την ''τουρκική'' μειονότητα της Δ. Θράκης και των ν. Κω και Ρόδου.
....και μεις '' φιλοκαλ.... μετά μαλακίας....''
....''put the cot down'' και ''pull over the gaidar''.....

2 Comments:

At Κυριακή, Ιανουαρίου 28, 2007 7:29:00 μ.μ., Blogger Greg said...

Ευτυχώς πάντα θα υπάρχει η γριά να τους πεί στο τέλος:

ΕΣΥ ΣΟΥΤ!

 
At Δευτέρα, Ιανουαρίου 29, 2007 2:22:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

Πράγματι Greg, ευτυχώς που πάντοτε θα υπάρχουν κάποιες ''γιαγιάδες'' να τους λένε σουτ! Ευτυχώς.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home