Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2007

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑ

ΚΑΙ ΓΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ
ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΘΥΜΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ''ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑ''«Ο ασθενής έχει το δικαίωμα του σεβασμού του προσώπου του και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του»

(σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 του Ν. 2071/ 1992)

«Να γίνουν εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδιά, όχι ο κανόνας...»

(Αμαλία Καλυβίνου, 1977-2007)

Από την ηλικία των οκτώ ετών, η Αμαλία ξεκίνησε να πονάει. Παρά τις συνεχείς επισκέψεις της σε γιατρούς και νοσοκομεία, κανένας δεν κατάφερε να διαγνώσει εγκαίρως το καλόηθες νευρίνωμα στο πόδι της. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, η Αμαλία έμαθε ότι το νευρίνωμα είχε πια μεταλλαχθεί σε κακόηθες ινοσάρκωμα.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια η Αμαλία είχε να παλέψει όχι μόνο με τον καρκίνο και τον ακρωτηριασμό, αλλά και με την παθογένεια ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που επιλέγει να κλείνει τα μάτια στα φακελάκια και επιμένει να κωλυσιεργεί με παράλογες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Πέρα από τις ακτινοβολίες και τη χημειοθεραπεία, η Αμαλία είχε να αντιμετωπίσει την οικονομική εκμετάλλευση από γιατρούς που στάθηκαν απέναντί της και όχι δίπλα της. Πέρα από τον πόνο, είχε να υπομείνει την απληστία των ιδιωτικών κλινικών και την ταλαιπωρία στις ουρές των ασφαλιστικών ταμείων για μία σφραγίδα.

Η Αμαλία άφησε την τελευταία της πνοή την Παρασκευή 25 Μαϊου 2007. Ήταν μόλις 30 ετών.

Πριν φύγει, πρόλαβε να καταγράψει την εμπειρία της και να τη μοιραστεί μαζί μας μέσα από το διαδικτυακό της ημερολόγιο. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://fakellaki.blogspot.com/, η νεαρή φιλόλογος κατήγγειλε επώνυμα τους γιατρούς που αναγκάστηκε να δωροδοκήσει, επαινώντας παράλληλα εκείνους που επέλεξαν να τιμήσουν τον όρκο που έδωσαν στον Ιπποκράτη. Η μαρτυρία της συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους, που της στάθηκαν συμπαραστάτες στον άνισο αγώνα της μέχρι το τέλος.

«Ο στόχος της Αμαλίας ήταν να πει την ιστορία της, ώστε μέσα απ' αυτήν να αφυπνίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και συνειδήσεις. Κυρίως ήθελε να δείξει ότι υπάρχουν τρόποι αντίστασης στην αυθαιρεσία και την εξουσία των ασυνείδητων και ανάλγητων γιατρών, αλλά και των γραφειοκρατών υπαλλήλων του συστήματος υγείας.»

(Δικαία Τσαβαρή και Γεωργία Καλυβίνου - μητέρα και αδελφή της Αμαλίας)

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν. 2071/1992, θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα για τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ:

«Η δωροληψία και ιδίως η λήψη αμοιβής και η αποδοχή οποιασδήποτε άλλης περιουσιακής παροχής, για την προσφορά οποιασδήποτε ιατρικής υπηρεσίας»

Η Αμαλία Καλυβίνου αγωνίστηκε για πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Δυστυχώς δεν είναι και τόσο αυτονόητα στην Ελλάδα. Συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε η Αμαλία, διαμαρτυρόμαστε δημόσια και απαιτούμε:

* ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

* ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΧΡΟΝΟΒΟΡΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

* ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ

* ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΙ ΑΡΤΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ.

* ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΣ ΠΑΨΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

* ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ

* ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

* ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.


Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να δώσετε φακελάκι, μην το κάνετε. Προτιμήστε καλύτερα να κάνετε μια δωρεά. Η τελευταία επιθυμία της Αμαλίας ήταν η ενίσχυση της υπό ανέγερση Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.

(Σύλλογος Ελπίδα, τηλ: 210-7757153, e-mail: infο@elpida.org, λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας: 080/480898-36, λογαριασμός Alphabank: 152-002-002-000-515. Θυμηθείτε να αναφέρετε ότι η δωρεά σας είναι "για την Αμαλία").ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

6 Comments:

At Παρασκευή, Ιουνίου 01, 2007 9:50:00 μ.μ., Blogger ΠΡΕΖΑ TV said...

Kαι ενω ολοι κραζουμε για εθνικο συστημα υγειας μας...ενα βρεφος πεθανε σημερα,λογο καθυστερησης του ασθενοφορου...

 
At Σάββατο, Ιουνίου 02, 2007 10:36:00 π.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

Ναι...
Και πίό είναι το σημαντικότερο;
Για όλη την Αττική υπάρχουν ΜΟΝΟ 2 ειδικά εξωπλισμένα ασθενοφόρα για νεογνά, τα οοία ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΕΣΥ!!
Ανήκουν στο ίδρυμα ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, που τα έχει δώσει ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ σε αυτό.
Αν αυτά δεν είναι ΑΙΣΧΟΣ, τότε τί είναι.
Αλλά έχουμε πει και σε κάποιο σημείωμα παλιά, η εύκολη λύση είναι ''να τα στέλνουμε όλα στον εισαγγελέα''.διατάχθηκε λέιε ΕΔΕ από το Υπουργείο Υγείας!! τσ,τσ,τσ

Τους πέφτουν ολωνών στενά τα κουστούμια του υπευθύνου πρέζα μου!!

Για παρλάτες και φανφάρες όλοι τους πρώτοι!!

Για κράτος δικαίου και κοινωνικές πολιτικές;

 
At Σάββατο, Ιουνίου 16, 2007 1:23:00 π.μ., Blogger Greg said...

Πήγασε!

Γράψε για το Μακεδονικό!

Το "είχες" από τον Απρίλιο...

 
At Σάββατο, Ιουνίου 16, 2007 11:05:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ Greg

Αχ βρε Greg μου, τί μου κάνεις!!
Αλλά θα ''μαζέψω'' το γάντι που μου έριξες, αν και δεν είμαι στα καλλίτερά μου,όχι από υγεία αλλά από διάθεση, δουλειά και προπαντώς από motivation καθότι ΟΛΟΙ τους είναι ΜΑΛΑΚΕΣ και πουλημένοι στην αλίευση του πόπολου!!

 
At Κυριακή, Ιουνίου 17, 2007 10:49:00 π.μ., Blogger Greg said...

Ευχαριστώ πάρα πολύ!

Δυστυχώς η διάθεση όλων μας γύρω βλέπω να είναι πεσμένη. Και "περιέργως" όλα παίζονται μέχρι την άνοιξη του χρόνου! Από το "βιβλίο", το Μακεδονικό, μέχρι το μεταναστευτικό και δεν ξέρω τι άλλο...

Όπως απέδειξε η οποιαδήποτε ιστο-κινητοποίηση, με μικρό ή μεγάλο αποτέλεσμα δεν έχει σημασία, κάτι κινήθηκε! Δεν δέχομαι να "πάμε" αμαχητί, και δίνουμε πάντα μια ελπίδα αν κάτι στραβώσει- πιστεύω ότι ήδη έχει στραβώσει- και να τους αναποδογυρίσουμε!

 
At Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2007 7:56:00 μ.μ., Blogger ΠΗΓΑΣΟΣ said...

@ greg
Σωστός όπως πάντα, γι΄αυτό το ''σήκωσα΄΄

 

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home