Δευτέρα 1 Μαΐου 2006

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΗΝΟΣ

‘’ Τιμή σ’εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν να φυλάττουν Θερμοπύλας’’
Κ. Καβάφης ‘’ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ’’ 1903.


ΜΗΝΑΣ ΜΑΪΟΣ

334 π.χ
31 ΜΑΪΟΥ


ΜΑΧΗ ΓΡΑΝΙΚΟΥ
Ο Μέγας Αλέξανδρος, επικεφαλής πανελλήνιας εκστρατείας κατά της Περσίας, κατανικά στο Γρανικό ποταμό τις υπέρτερες περσικές δυνάμεις. Η νίκη αυτή, κατά την οποία εφάρμοσε αριστοτεχνικά την αρχή της παραπλανητικής επιθέσεως (faint attack), εξύψωσε το γόητρο του Αλεξάνδρου, εξασφάλισε την απελευθέρωση ολόκληρης σχεδόν της Μ. Ασίας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη πλήρη επιτυχία της εκστρατείας του.

330 μ.χ
11 ΜΑΪΟΥ


Ο Μέγας Κωνσταντίνoς εγκαινιάζει τη Νέα Ρώμη (παλιά Βυζαντίς), ως πρωτεύουσα του Ρωμαϊκού Κράτους. Η ‘’επτάλοφος πόλη’’ θα ονομασθεί αργότερα σε Κωνσταντινούπολη προς τιμή του και θα αποτελέσει σταδιακά για 1100 χρόνια πρωτεύουσα του Βυζαντινού Κράτους και τον προμαχώνα του Ελληνοχριστιανικού Πνεύματος.

337 μ.χ
22 ΜΑΪΟΥ

Θάνατος του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Ο Μ. Κωνσταντίνος, πρώτος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου,προαισθανόμενος το τέλος του, βαπτίζεται Χριστιανός και πεθαίνει την ίδια μέρα στην Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και τάφηκε στο Ναό των Αγίων Αποστόλων.

614 μ.χ
5 ΜΑΪΟΥ

Περσικά στρατεύματα, υπό το Βασιλιά Χοσρόη Β΄, νικούν τους Βυζαντινούς στα Ιεροσόλυμα, λεηλατούν την πόλη και μεταφέρουν τον Τίμιο Σταυρό, στη Κτησιφώνα, πρωτεύουσα του Περσικού κράτους.

1453
23 ΜΑΪΟΥ

Ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής προτείνει στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγο να εγκαταλείψει τη πόλη με το στρατό του, την Αυλή του και τους θησαυρούς του και να του προσφέρει ως αντάλαγμα τη Ηγεμονία της Πελοποννήσου. Ο Αυτοκράτορας απαντά : ‘’ Την δε την πόλιν σοι δούναι ούτ’ εμόν έστιν, ούτ’ άλλου των κατοικούντων εν αυτή κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών’’, επαναλαμβάνοντας, μετά από αιώνες το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!!

29 ΜΑΪΟΥ

ΑΛΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
Τα τουρκικά στρατεύματα του Μωάμεθ Β΄ μετά από γενική έφοδο, κυρίως στην πύλη του Αγίου Ρωμανού, εισέρχονται στη πόλη από αφύλακτη πύλη, την Κερκόπορτα. Ο ηρωϊκός θάνατος του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, επισφαλίζει την άλωση της Βασιλίδας από το Μωάμεθ τον Β΄ που από τότε επονομάσθηκε και Πορθητής.

1878
23 ΜΑΪΟΥ

Υπογράφεται αγγλοτουρκική συνθήκη με την οποία η Τουρκία παραχωρεί στην Αγγλία την Κύπρο (κατοχή και διοικήση, όχι κυριαρχία), έναντι αμοιβής 92.687 λιρών το χρόνο.

1821
12 ΜΑΪΟΥ

ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με τους Μαυρομιχαλαίους, γέρο Μητροπέτροβα Πλαπούτα, Γιατράκο, Νικηταρά και άλλους αντιμετωπίζουν τις υπεράριθμες τουρκικές δυνάμεις υπό τον Βαρδουνιώτη Ρουμπή, που είχαν ξεκινήσει από την Τριπολιτσά για να διαλύσουν το στρατόπεδο τω Ελλήνων υπό τους Μαυρομιχαλαίους. Η μάχη στο Βαλτέτσι κράτησε 23 ώρες και οι Έλληνες κέρδισαν μία από τις λαμπρότερες νίκες της Ελληνικής επαναστάσεως, η επιτυχία της οποίας οφείλεται στην στατηγική ιδιοφυϊα του Κολοκοτρώνη και στον ηρωϊσμό των Μαυρομιχαλαίων και του γέρο Μητροπέτροβα. Οι Τούρκοι άφησαν στο πεδίο της μάχης 300 νεκρούς και 500 τραυματίες.

17 ΜΑΪΟΥ

Ο Εμμανουήλ Παππάς συγκεντρώνει όλους τους ηγουμένους των Μονών του Αγίου Όρους στις Καρυές και κηρύσσει την Επανάσταση στη Χαλκιδική.

1825
20 ΜΑΪΟΥ

ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ
Ο Ιμπραήμ Πασάς με 3000 άνδρες επιτίθεται εναντίον του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι της Μεσσηνίας. Στη μάχη αυτή σκοτώνεται ο ηρωϊκός παπάς.

22 ΜΑΪΟΥ

Δολοφονείται, για οικογενειακους λόγους, στις Σπέτσες, η ηρωϊδα της Επαναστάσεως Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Τα οστά της αργότερα τοποθετήθηκαν στον ιδιωτικό ναό του Αγ. Ιωάννη στο Ναύπλιο. Η Μπουμπουλίνα είχε μυηθεί από νωρίς στη Φιλική Εταιρεία ενώ κατά τον Αγώνα, διέθεσε γι΄αυτόν τρία εξοπλισμένα πλοία και σχημάτισε σώμα με το οποίο έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στην ξηρά και την θάλασσα.

1827
5 ΜΑΪΟΥ

Έληξαν οι εργασίες της Γ΄ Εθνικής Συνελεύσεως στην Τροιζίνα, της οποίας οι προκαταρκτικές εργασίες είχαν αρχήσει στις 18 Ιανουαρίου 1827 στην ερμιόνη. Οι σημαντικότερες αποφάσεις της ήταν η εκλογή του Ι. Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδος και η ψήφιση του ‘’ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ’’ (τόμος 3, σελίδα 651), της χώρας.

1906
7 ΜΑΪΟΥ

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, το ανταρτικό σώμα του Ανθυπολοχαγού Αντωνίου Βλαχάκη (Λίτσα) προσβάλλει του Βουλγάρους Κομιτατζήδες των χωριών Οσνίτσανη (σημερινό Κατάφυτο) και Έζερετς (σημερινό Πετροπουλάκη) της Καστοριάς. Στη μάχη που ακολούθησε και κράτησε οκτώ ώρες οι Βούλγαροι είχαν βαρύτατες απώλειες. Η μάχη αυτή ήταν από τις σημαντικότερες του Μακεδονικού Αγώνα. Τάγμα όμως από 750 Τούρκους προσβάλλει το ελληνικό σώμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο Αντώνιος Βλαχάκης και ο Λεωνίδας Πετροπουλάκης, καθώς και 22 από τους άνδρες τους.

1914
17 ΜΑΪΟΥ

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ – ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Μετά από επιτυχημένη έκβαση του ενόπλου αγώνα των Βορειοηπειρωτών και την επέμβαση της Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου, υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, μεταξύ αντιπροσώπων της Προσωρινής Κυβερνήσεως της Αυτόνομης Βόρειας Ηπείρου, της Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου και της Αλβανίας. Με αυτό εξασφαλίζονταν τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, με την παραχώρηση κάποιου είδους αυτονομίας σε όλες τις επαρχίες της Βόρειας Ηπείρου, με βάση την κοινοτική αυτοδιοίκηση.

1918
17 ΜΑΪΟΥ

ΜΑΧΗ ΣΚΡΑ
Το Ελληνικό Σώμα Στρατού της Εθνικής Άμυνας, με Διοικητή τον Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη, καταλαμβάνει τη τοποθεσία ΣΚΡΑ, που κατείχαν οι Βούλγαροι, σε μέτωπο 12 χιλιομέτρων και βάθος 1-2 χιλιομέτρων. Την κύρια επίθεση εναντίον του ΣΚΡΑ έκανε η Μεραρχία Αρχιπελάγους, από 0455 έως 0630 τα ξημερώματα. Αριστερά της (δυτικά), ενεργούσε η Μεραρχία Σερρών, που κατέλαβε τον Λαγκαδά, ενώ δεξιά της (ανατολικά), η Μεραρχία Κρήτης, που έφθασε μέχρι τα υψώματα ΛΟΥΜΝΙΤΣΑ ΡΕΜΑ. Συνελήφηκαν 1782 αιχμάλωτοι και κυριεύθηκαν μεγάλες ποσότητες οπλισμού και πυρομαχικών.

1919
2 ΜΑΪΟΥ

ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ.
Η Ι (πρώτη) Μεραρχία Πεζικού, μεταφέρθηκε εσπευσμένα, μετά από συμμαχική εντολή, από το λιμάνι των Ελευθερών της Καβάλας και αποβιβάσθηκε στη Σμύρνη. Η εντολή εξασφαλίσθηκε ύστερα από μακρές και μεθοδικές προσπάθειες του Έλληνα Πρωθυπουργού. Έγινε δε με άμεσο σκοπό, τον εξαναγκασμό της Τουρκίας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της από τη Συνθήκη ανακωχής του Μούδρου (17/30 Οκτωβρίου 1918) και για να προστατευθούν οι μειονοτικοί πληθυσμοί της περιοχής, μέχρι να υπογραφεί η τελική συνθήκη ειρήνης. Ο κύριος σκοπός όμως της εκστρατείας-που η Ελλάδα ποτέ δεν απέκρυψε- ήταν η απελευθέρωση των συμπαγών ελληνικών πληθυσμών που ζούσαν εκεί από την αρχαιότητα και η εξασφάλιση μόνιμης συνθήκης για το μέλλον τους.
Παρά τη ενθουσιώδη υποδοχή που επιφυλάχθηκε από τους έλληνες, η απόβαση συνοδεύτηκε από αιματηρά επεισόδια, ύστερα από την οργανωμένη αντίδραση του τουρκικού πληθυσμού. Τα επεισόδια, σε συνδιασμό με ορισμένες ενέργειες και σειρά σφαλμάτων από ελληνικής πλευράς, αποτέλεσαν το προοίμιο των ανυπέρβλητων δυσχερειών που επρόκειτο (δυστυχώς), να ακολουθήσουν.

1925
10 ΜΑΪΟΥ

Η Αγγλία ανακηρύσσει τη Κύπρο, αποικία του Βρετανικού Στέμματος.

1941
20 ΜΑΪΟΥ

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Μετά από σφοδρό αεροπορικό βομβαρδισμό, αρχίζει από τις 0800 αεραποβατική έφοδος των Γερμανών στην περιοχή των Χανίων και συγκεκριμμένα στις περιοχές του αεροδρομίου ΜΑΛΕΜΕ, ΣΟΥΔΑ, ΑΚΡΩΤΗΡΙ και κοιλάδα ΑΓΙΑΣ. Παρότι το μεγαλύτερο μέρος των Γερμανών, που προσγειώθηκανμε αλεξίπτωτα και ανεμόπτερα, εξοντώθηκε από τις ελληνικές και συμμαχικές δυνάμεις, βοηθούμενες από τον πηθυσμό, οι Γερμανοί μέχρι τη νύκτα πετυχαίνουν να καταλάβουν το ύψωμα 107, στο ΜΑΛΕΜΕ (σε αυτό, για όσους επισκεφθούν τα Χανιά, έχει η Γερμανική Κυβέρνηση το στρατιωτικό νεκροταφείο των πεσόντων). Πλήρεις αναλύσεις για την Μάχη της Κρήτης βρίσκουμε, στις ιστοσελίδες, εδώ (Αγγλική), εδώ (Νεοζηλανδική), εδώ (Γερμανική).

30 ΜΑΪΟΥ

Τη νύκτα της 30ης ΜΑΪΟΥ αφαιρείται από τον Ιερό βράχο της Ακροπόλεως η Γερμανική Σημαία, από δύο νεαρούς τότε έλληνες φοιτητές. Τον Εμμανουήλ ΓΛέζο και τον Απόστολο Σάντα. Το κατόρθωμα των δύο νέων, υπήρξε μια από τις πρώτες εκδηλώσεις της ηρωϊκής αντιστάσεως κατά των κατακτητών, προξένησε δε πολύ ζωηρή εντύπωση σε όλο τον κόσμο.


1944
6 έως 15 ΜΑΪΟΥ

Ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής, επιχειρούν εκκαθάριση της περιοχής βόρεια της γέφυρας Παπάδων της Δράμας από τις Εθνικές Ανταρτικές Ομάδες της ΕΣΕΑ. Ύστερα όμως από ισχυρή αντίσταση των ανταρτικών ομάδων, αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα, αφήνοντας νεκρούς 42 Αξιωματικούς και 702 Οπλίτες Βουλγάρους.

1954
25 ΜΑΪΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΙΣΙΩΝ
Υπογράφεται η Δήλωση αυτή μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας, με πρωτοβουλία της Σόφιας, με την οποία:
  1. Αποκαθίστανται οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
  2. Η βουλγαρία υπόσχεται να τηρήσει τους όρους της Συνθήκης των Παρισίων της 10 Φεβρουαρίου 1947.
  3. Οι δύο Κυβερνήσεις συμφωνούν να συνέλθει Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον καθορισμό του τρόπου εφαρμογής του άρθρου 21 της Συνθήκης ειρήνης και για τα λοιπά θέματα αυτής συμφωνούν να αφεθούν στους διπλωματικούς αντιπροσώπους.Η Βουλγαρική Κυβέρνηση υποχρεούται να εκδώσει στην ελάδα κατάλογο Ελλήνων υπηκόων που βρίσκονταν στη Βουλγαρία μέχρι της υπογραφής της Δηλώσεως, για να ρυθμισθούν τα ζητήματα επαναπατρισμού, σε όσους από αυτούς το επιθυμούν.