Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2006

ΤΟ… ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ και Ο ΜΠΑΛΑΝΤΕΡ



Λέω εγώ τώρα, λέω…

Το 5γωνο ΗΠΑ-ΕΕ-ΚΥΠΡΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ.

ΗΠΑ
Ισορροπούν, με δυσκολία, μεταξύ των πιέσεων της Τουρκίας, να στείλουν στρατό στο Καντίλ (το βουνό στα Ιρακινο-Τουρκικά σύνορα, με τις βάσεις του ΡΚΚ) και της εξεύρεσης της καλύτερης λύσης να πλασαρισθεί η δημιουργία του ανεξαρτητου Κουρδιστάν, που δε θέλει ούτε η τουρκία ούτε το Ιράκ.
Η υιοθέτηση όμως της Κουρδικής σημαίας, μου φαίνεται, ως το πρώτο βήμα, στην ακατεύθυνση αυτή….
Από την άλλη, τα διάφορα θίνκια προτείνουν την two tracks approach επισημαίνοντας, από τις 22-6-2006, ότι
‘’The growing schism between the West and the Islamic world is one of the primary challenges confronting American foreign and defense policymakers. As a consequence, the relationship between the United States and Turkey—a Western-oriented, democratizing Muslim country—is strategically more important than ever. Turkey has the potential to be an invaluable partner as Washington endeavors to chart an effective course in its relations with the Muslim world’’.

ΕΕ

Μετανιωμένοι, στην ουσία και ίσως έχοντας καταλήξει ότι η πριν από 2-3 χρόνια απόφασή τους για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, ήταν λάθος και αποτέλεσμα των ‘’πι΄σεων’’ της Ελλάδας, αρχίζουν οι Ευρωπαίοι, σιγά σιγά και ένας-ένας, να διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους (πλην Φιλανδίας-Λουξεμβούργου και Αυστρίας που το ‘’παίζουν’’ σκληρή στάση).

Η Γαλλία με τον Σιράκ και τον Σαρκοζί , το’πε τις προάλλες ότι ‘’θα επιδιώξει την οριστική διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, γιατί η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα’’.

Η Γερμανίδα Μέργκελ προτιμά μάλλον την ‘’προνομιακή’’ σχέση της ΕΕ, με την Τουρκία.
‘Ολοι τους, λένε ότι υπάρχει ‘’έλλειψη προόδου’’ στην εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας.

‘Εχουν καταλάβει πλέον οι άνθρωποι ότι το ιδεολόγημα της πολιτικής κατευνασμού της Άγκυρας, που προωθούσε η Ελλάδα, δεν οδηγεί πουθενά, και ότι ένταξη της Τουρκάς στην ΕΕ, δεν σημαίνει και εξευρωπαϊσμό της.
Μεγάλο μπελά βάλα(νε)με στο κεφάλι μας.
Μη βάλουμε και τον φερετζέ.

ΚΥΠΡΟΣ

Έχει δείξει μέχρι σήμερα, το πόσο μεγάλη θέληση έχει, απειλώντας να ασκήσει βέτο αν η Τουρκία δεν εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες της.
Δέχθηκε να υποκύψει στις πιέσεις του ΚΚ ο Παπαδόπουλος και να πει το ναι για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πέρισυ, αλλά έχει δει πλέον ότι από τους ‘’καλαμαράδες’’ φραγκολεβαντίνους δεν πρέπει να περιμένει και πολλά.

Γι’ αυτό τραβά μπροστά μόνος του, βοηθούμενος από άλλους φιλοκύπριους συμμάχους…..

ΕΛΛΑΔΑ

Κάποτε είμασταν αναφανδόν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας στους Ευρωπαίους ‘’φίλους’ μας, τα υπέρ μιας τέτοιας ένταξης (τα πολλά εκκατομύρια καταναλωτών της και τέτοια …).
Σήμερα, όταν όλοι τους αυτοί φωνάζουν ότι δεν μπορεί με τέτοια μυαλά, θεσμούς και δομή, η Τουρκία να γίνει Ευρώπη, εμείς ακάθεκτοι, αλλάζοντας λίγο τις λέξεις λέμε τα ίδια, κάνοντας ποιος ξέρει ποιών το χατήρι.
Εφαρμόζουμε την ‘’ευέλικτη’’ πολιτική γιατί λέει, εξυπηρετεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
Πιά συμφέροντα;
Με τι ανταλλάγματα, συνεχίζουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο ποιών;
Δεν βλέπουμε ότι οι δημοσκοπήσεις, αν κάτι δείχνουν, είναι ότι μόνμα το 75-80% διαρκώς λέει ΟΧΙ στην ένταξη της Τουρκίας, στην ΕΕ;
Δεν είμαστε διαχρονικά (από ξέννησης του κράτους), περήφανοι για την εξωτερική μας πολιτική. Ποτέ, δυστυχώς, δεν εφαρμόσθηκε με γνώμονα το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, αλλά τις πιο πολλές φορές μέσα από τις μικροπολιτικές ισορροπίες που ‘’έπρεπε’’ να διατηρηθούν.
Δεν λέω ότι όσοι σχεδιάζουν και εφαρμόζουν την εξωτερική πολιτική, αγαπούν λιγότερο τη Πατρίδα από μένα (μας).
Αλλά γιατί τέτοια ρευστότητα στις μακροπρόσθεσμες επιλογές μας;

ΤΟΥΡΚΙΑ

Δεν πρόκειται να εφαρμόσει ΚΑΜΜΙΑ από τις υποχρεώσεις της. ΚΑΜΜΙΑ.Αμφισβητεί ευθεέως την Ελλάδα. Όσα ΜΟΕΑ και αν υπογράψει η Dora και όσος Ντόρος και να γίνει με αυτά το τουρκικό κεμαλικό κατεστημένο δουλεύει συστηματικά, οργανωμένα και με ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ.

Θέλουμε παραδείγματα; Διαβάστε εδώ, την HURIET, και αναρωτηθείτε γιατί βγαίνουν σήμερα (20/9/2006) αυτά και όχι χθές ή προχθές ;
(προχθές ήταν η τελευταία ημερομηνία των ΜΟΕΑ που έληξαν. Μέχρι να ξαναβρεθούμε να υπογράψουμε τα νέα για το καλοκαίρι του 2007, έχουμε χρόνο…).

Το είπε και ο Γκιούλ :

"Given Turkey's characteristics, it is necessary to look at the issue from a broader perspective, rather than making short-term and daily evaluations."

αφού όμως επεσήμανε ότι :

‘’Turkey's membership process in the Union is closely linked to Europe's global identity, interests and future prospects in the short and long run…’’

Δεν κάνει κανένα βήμα πίσω, στα ελληνοτουρκικά θέματα, βάζει θέματα μειονότητας.
Επειχειρεί, προσχεδιασμένα συμψηφισμούς με τους τουρκογενείς της Δ. Θράκης και το Οικουμενικό Πατριάρχη!!

Απαξιώνει συστηματικά το επίσημο κράτος της Κύπρου, παραβιάζοντας ακόμα και τον οργανισμό της Formula 1 και βάζοντας τον ‘’πρόεδρο’’ της ‘’κυπριακής δημοκρατίας της βορείου Κύπρου’’ να επιδώσει τα βραβεία, ξέροντας εκ των προτέρων ότι θα τιμωρηθεί. Αλλά περνά τα μηνύματα που θέλει.

Δημιουργεί κίνηση παντουρκισμού, θέλοντας να αναστήσει τη παλιά αίγλη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Αλλά η αιώνια καλή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας (μακάρι να τους μοιάζαμε στο 10%), ξέρει ν’ακουμπά σε ισχυρούς εταίρους, ΗΠΑ και Αγγλκαι ξέρει να κουνά και σ’αυτούς την απειλή, ΄΄ξέρετε εμείς το παίζουμε και τρελοί και κάνουμε το ντου στο Β. Ιράκ’’ και μετά μαζέψτε τα εσείς.
Κάτι αντίστοιχο δεν έκανε το 2003, με τη βάση του Ινσιρλίκ που είπε όχι για τη χρησιμοποίησή της από τους αμερικάνους, στο πόλεμο με το Ιράκ;
Και να φαντασθεί κανείς ότι το Ινσιρλίκ έχει φτιαχθεί με χρήματα των ΗΠΑ.

Σαν τη Σούδα, τη δικιά μας……


….και ο ΜΠΑΛΑΝΤΕΡ....

Η Αγγλία δηλαδή…δηλώνει δια στόματος Μπλερ ότι....

«η άρνηση ένταξης ακόμα και αν η Τουρκία εκπληρώσει όλα τα κριτήρια ένταξης θα είναι μια απόφαση - σεισμός, τις συνέπειες του οποίου θα τις γευτεί η Ευρώπη».

Τι κάθομαι και λέω εγώ τώρα…!!